pet tvrtki

Hrvatski namještajci predstavili se na sajmu u Koelnu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.01.2019 15:19
  • Objavljeno 14.01.2019 u 15:19
Prima namještaj - ilustracija

Prima namještaj - ilustracija

Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namjestaj

Na najvećem sajmu namještaja u Europi - IMM Cologne, koji se od 14. do 20. siječnja održava u Koelnu, predstavlja se pet hrvatskih tvrtki, objavili su u ponedjeljak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK). Uz potporu HGK, svoje novitete namještaja i dizajna predstavljaju Dizz Concept., Mundus Viridis, Prima namještaj, Prostoria i Spin Valis.

"Prerada drva i proizvodnja namještaja spadaju u red izrazito izvozno orijentiranih grana, taj sektor ostvaruje 10 posto hrvatskog izvoza. Oko 70 posto prihoda ta djelatnost ostvaruje prodajom na inozemnim tržištima", ističe u priopćenju potpredsjednik HGK Dragan Kovačević.

Smatra važnim i da su hrvatske tvrtke, s obzirom da su dokazale da mogu konkurirati kvalitetom i inovativnošću, prisutne i na najvažnijem sajmu u Europi za proizvođače namještaja.

Sajam u Koelnu ne posjećuju samo kupci iz Njemačke i Europe, već se poslovi mogu dogovoriti i s kupcima iz cijelog svijeta.

U Koelnu izlaže cjelokupna industrija namještaja, od faze primarne prerade drveta do izrade finalnih proizvoda i dizajna, istaknuo je Kovačević, koji napominje kako IMM Cologne "određuje koji će trendovi u dizajnu i opremanju interijera prevladavati". Direktor marketinga Prima grupe Slavko Gazić kaže da je ta tvrtka već niz godina prisutna na zahtjevnom europskom tržištu, što je dovelo do prepoznatljivosti kvalitete i modernog dizajna njihovih proizvoda.

Prima grupa u Koelnu predstavlja novu kolekciju namještaja za 2019. godinu, a Gazić ističe kako izvoz čini 25 prihoda tvrtke.

Najvažnija su im tržišta Njemačka, Švicarska i Austrija, a prisutni su i u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Francuskoj te Velikoj Britaniji. Po podacima HGK, hrvatski izvoz drva i drvnih proizvoda u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 839 milijuna eura, od čega na izvoz namještaja otpada 220 milijuna. O važnosti te industrije za domaće gospodarstvo govori i podatak da udio robne razmjene drva, drvnih proizvoda i namještaja u ukopnoj robnoj razmjeni s inozemstvom u zadnjih par godina iznosi između 8 i 9 posto.

Njemačka je drugo izvozno tržište za hrvatske proizvode od drva i namještaj, odmah iza Italije. Vrijednost izvoza tih proizvoda u Njemačku u prvih devet mjeseci 2018. iznosila je 115 milijuna eura, što je za 20 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine kada je izvoz iznosio 96 milijuna eura. 

Izvoz namještaja u Njemačku u prvih devet mjeseci 2018. iznosio je 63,5 milijuna, što je na godišnjoj razini porast za 15 posto.  IMM Cologne je od 14. do 18. siječnja otvoren samo za poslovne posjetitelje, a za sve ostale od 18. do 20. siječnja. 

Prošle je godine sajam u Koelnu zabilježio 125.000 posjetitelja iz 138 zemalja svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!