za svaki džep

Namještaj koji čini razliku: U nekoliko koraka (pre)uredite dom i dajte mu posve novi izgled

Bionic
Reading

Ako preuređujete dnevni boravak i već imate kauč, možda tepih ili stolić, orijentirajte se na farbanje zidova i kupnju sitnijeg namještaja cijene do 1000 kuna. Tabureići, klub stolići, fotelje, police pa i vitrine idealan su namještaj za 'make over'

Uređenje doma često ljudima stvara glavobolju jer ne znaju kako učiniti da dom izgleda posve novo i osvježeno, a da pritom ne potroše cijelo bogatstvo? U uređenju interijera 'po mjeri budžeta' najvažnija je fleksibilnost u izboru oblika, boja, materijala i stilova. Bitno je da ste svjesni svojih mogućnosti, da pronađete inspiraciju i zadovoljite se malim preinakama. Ako preuređujete dnevni boravak i već imate kauč, možda tepih ili stolić, orijentirajte se na farbanje zidova i kupnju sitnijeg namještaja čija cijena ide do, primjerice, 1000 kuna. U nekim hrvatskim dućanima koji izrađuju kvalitetan namještaj domaće proizvodnje kao što je Prima, možete pronaći tabureiće, klub stoliće, fotelje, police pa i vitrine i televizijske ormariće čija cijena ne doseže ni tih tisuću kuna.

Prima fotelje Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima namještaj

Minimalizam i fotelje

Bilo da je koristite za gledanje televizije, čitanje, uspavljivanje unuka ili spavanje, fotelja je komad namještaja kojeg biste svakako trebali imati u dnevnom boravku. Može se kombinirati uz različite stilove, a zanimljive fotelje mogu se kupiti po vrlo povoljnoj i prihvatljivoj cijeni. No kako je uklopiti?

Ako imate jednoličan tamniji namještaj zidove ofarbajte u bijelu boju, a tek jedan od njih u boju novog predmeta. Svijetlo narančasta pruga na zidu dobro će se uklopiti s povoljnom narančastom foteljom koja će vašem prostoru dati živost. Ako imate namještaj svjetlijih nijansi i ako ste se odlučili da vam u sobi dominira bijela, monotoniju razbijte foteljom cvjetnog uzorka. Ovakva prostorija, uz još malo život cvijeća, izgledat će posve drugačije od one koju ste imali prije.

Vitrine i TV ormarići

Ako nemate dovoljno prostora za skladištenje, a željeli biste promjenu u prostoriji, novu sliku prostora dat će vam novi TV ormarić ili vitrina. Osim što će popuniti prostor na kojem dotad vjerojatno nije bilo (ili nije bilo toliko) namještaja, ovi komadi prostoriji će dati novi smisao. Osim televizora kojeg ćete smjestiti na TV ormarić na njemu će ostati dosta prostora za detalje. Taj dio poslužit će za uokvirene obiteljske uspomene, sitnice koje ste dobili na poklon, možda sat ili kalendar...

Ako ste se odlučili za vitrinu kvalitetne izrade, kakve možete pronaći u Primi, onda ste pak u potpunosti promijeniti funkciju sobe. Tamo možete postaviti puno toga - od nježnih svijećnjaka koji će vam u večernjim satima podariti romantiku do prostora za knjige pa sve do ukrasnog seta čaša (za one koji vole veliko društvo). Mogućnosti je puno...

Tabureići i jastuci unose veselje

Nema boljeg načina da svojoj sobi podarite veselje nego sa šarenim, ukrasnim tabureićima i jastučićima. Osim što u neke tabureiće možete odlagati sitnice, oni će uvijek poslužiti kao dodatno mjesto za sjedenje. Možete ih kupiti u različitim oblicima i bojama pa se onima koji manje vole riskirati preporučuju jednobojni strožih oblika, a zaigranim osobama šareni i vrećasti. S jastucima nećete pogriješiti, za sitne novce i najdosadnijem kauču dat ćete svježiji izgled.

Detalji čine razliku

Svaki prostor izgledat će puno ljepše i prostranije ako u njega postavite ogledalo. Jedino što morate znati je da to ogledalo ne bi trebalo stajati nasuprot prozoru i vratima. Osim što se svjetlo ili 'mrak' čudno reflektiraju u njemu, stručnjaci feng shuija vjeruju da tako puštate sreću van iz stana. Možda su u krivu, možda u pravu, ali znamo da ogledalo na zidu svakom prostoru daje 'salonski', otmjen izgled pa je bolje uložiti u jedno dobro ogledalo nego u tri slike koje vas ne usrećuju.

Ogledalo će uvijek dobro poslužiti, posebno ako ga smjestite u hodnik te mu zadate 'misiju' da vas zadovoljne i uredne isprati iz stana. Ako pričamo o predsoblju i hodniku tada možemo nadodati još malo prijedloga: zanimljiva vješalica ili set za hodnik rasteretit će vas jakni, kišobrana i obuće, a samom ulazu u stan dat će uredno i blistavo izdanje. Ako tome još nadodamo tvrdnju da je 'predsoblje ogledalo cijelog doma', jasno vam je što ćete ovime postići.

Dekorativna zona za opuštanje

Skoro svaki dnevni boravak negdje uz kauč ima maleni stolić. Naše mame i bake kupovale su predimenzionirane stoliće u koje su pohranjivale koješta. Osim što su zauzimali puno prostora, ovakva rješenja prečesto su stvarala dojam kaosa i nereda u sobi. Zato savjetujemo da se okrenete novim trendovima i kupite manji klub stolić koji će osim funkcionalnošću oduševiti i dekorativnom komponentom. Naime, ove godine u modi su stolići metalne konstrukcije s drvenom pločom koji se mogu skriti jedan ispod drugoga i odlični su za posluživanje ako imate manje ili veće društvo.

Pogledaj detaljni horoskop

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal