ništa od akcije

Hrvatska među zemljama koje su blokirale stroža pravila protiv neplaćanja poreza: Američki divovi i dalje su mirni u poreznim oazama EU-a

  • Autor: N.S.
  • Zadnja izmjena 29.11.2019 12:59
  • Objavljeno 29.11.2019 u 12:31
Američke kompanije i dalje su slobodne u prebacivanju profita

Američke kompanije i dalje su slobodne u prebacivanju profita

Izvor: Profimedia / Autor: ronstik / Alamy / Alamy / Profimedia

Dvanaest zemalja Europske unije, među kojima i Hrvatska, blokiralo je novo pravilo koje bi obvezalo velike multinacionalne kompanije da otkriju koliko doista zarađuju i koliko poreza uplaćuju u svakoj u 28 zemalja članica EU-a. Direktiva je to koja bi trebala rasvijetliti poslovanje tehnoloških divova Facebooka, Applea i Googlea, za koje se vjeruje da izbjegavaju plaćanje 500 milijardi dolara poreza godišnje prebacujući profit iz zemalja s višim korporativnim porezima poput Njemačke, Francuske i UK-a u zemlje s niskim porezima poput Malte, Irske i Luksemburga

Irska je u ovom trenutku zemlja koja najviše profitira niskim korporativnim porezima i u njoj su međunarodna sjedišta gore navedenih tehnoloških divova te brojnih drugih kompanija koje posluju u Europskoj uniji. Irska im naplaćuje porez na dobit od samo 6,25 posto, dok je isti namet u Ujedinjenom Kraljevstvu čak 19 posto.

Jasno, Irska se protivi ovoj direktivi koja bi otkrila koja kompanija točno zarađuje u kojoj zemlji nakon što su tamošnji stručnjaci za javne financije poručili da bi se irsko gospodarstvo srušilo u slučaju globalnog obračuna s izbjegavanjem plaćanja poreza.

Irski Fiscal Advisory Council upozorio je u četvrtak da je gospodarstvo postalo previše ovisno o porezima koji uplaćuju multinacionalke - samo deset kompanija uplatilo je polovicu iznosa svih korporativnih poreza. Nisu imenovane, ali novinari The Guardiana vjeruju da se radi redom o američkim tvrtkama Appleu, Facebooku, Microsoftu, Dellu, Googleu i Oracleu.

Ostale zemlje koje operiraju u sferama niskog poreznog opterećenja na zarade kompanija, a koje tako pomažu velikim korporacijama da sakriju profite, također su glasale protiv ovog prijedloga. To su, redom, Luksemburg, Malta, Cipar, Latvija, Slovenija, Estonija, Austrija, Češka, Mađarska i Hrvatska. U Hrvatskoj, podsjetimo, porez na dobit velikih kompanija iznosi 18 posto.

Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka

Izvor: EPA / Autor: MICHAEL REYNOLDS

Švedska je također glasovala protiv nove direktive zbog 'strahova da će ona razvodniti njihove visoke standarde transparentnosti', što god to značilo. Francuska, Španjolska i Nizozemska podržale su prijedlog, dok je Njemačka bila suzdržana. Ujedinjeno Kraljevstvo, jedan od najvećih boraca protiv izbjegavanja plaćanja poreza, suzdržalo se od glasovanja.

Prijedlog nove direktive došao je tri godine nakon što je Europska komisija predložila borbu protiv izbjegavanja plaćanja poreza, a poslije otkrivanja svih načina na koje se sakrivaju profiti u aferi Panama Papers. Direktiva se trebala odnositi na sve zemlje, a obvezivala bi sve kompanije da transparentno prijave svoju godišnju dobit ostvarenu po zemljama EU-a, ali bi vrijedila samo za one s godišnjim prometom višim od 750 milijuna eura.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!