TAXEDU

Nekome tko je tek počeo raditi porezi možda djeluju zastrašujuće. EU ima projekt koji ih može pojasniti i djeci

16.05.2019 u 13:14

Bionic
Reading

Nekome tko je tek stupio u svijet rada porezi se mogu činiti pomalo zastrašujućima, no oni su cijena modernog i pravednog društva. Poznavanje osnovnih načela modernog poreznog sustava može biti vrlo korisno. Iz poreza se financiraju zdravstvo, obrazovanje, infrastruktura poput cesta i mostova te još mnogo toga

Kako bi se lakše razumio naizgled vrlo složen sustav i stekle osnovne financijske vještine, europski pilot-projekt TAXEDU nudi široku lepezu materijala o oporezivanju, uključujući forum na kojem mladi mogu raspravljati o svojim iskustvima s različitim poreznim sustavima koji postoje u EU.

TAXEDU nudi i materijale za nastavnike te nekoliko alata za e-učenje i mikroučenje. Djeci se tako mogu objasniti porezi i prednosti koje se zbog njih svakodnevno osjećaju. Odjeljak sadržava neke iznenađujuće i zabavne činjenice o porezu diljem Europe kako bi učenje bilo zabavno, a jezik je jednostavan i pristupačan.

Tinejdžerima se pak porez detaljnije opisuje uz primjere s više pojedinosti nego iz dijela za djecu. Naprimjer, tinejdžerima se pobliže pojašnjava kako funkcionira porez prilikom kupnje na internetu i preuzimanje glazbe.

Mladima se pak nude informacije koje se odnose na ovu određenu fazu života, u kojoj mladi ljudi postaju odrasle osobe, ako moraju plaćati porez kada kreću na sveučilište, pokreću svoje poslovanje ili rade u drugoj zemlji.

Informacije se prenose putem videoigara, materijala za e-učenje i isječaka za mikroučenje kako bi mladi Europljani mogli na zabavan i zanimljiv način učiti o različitim oblicima poreza i povezanim pitanjima, poput porezne prijevare ili utaje poreza.

Kutak za učitelje pruža izvore, savjete i trikove za učenje o porezu i njegovim prednostima u školi. S praktične strane, uz pomoć projekta mladi mogu naučiti kako plaćati porez kao zaposlenik, samozaposlena osoba ili mladi poduzetnik.

Više na: ovajputglasam.eu