sat otkucava

Horvat: Zadnja prilika za brodogradilišta koja su dobila pomoć države

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 17.06.2021 15:09
  • Objavljeno 17.06.2021 u 15:09
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u četvrtak da su splitsko i ostala brodogradilišta, dobivši pomoć od države, dobila zadnju priliku, a ako je propuste i ne pokrenu tržišno osnovanu proizvodnju i isporuku brodova – perspektive za njih neće biti.

Na pitanje novinara na marginama 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva o stanju u Brodosplitu, Horvat je odgovorio da je, ne samo za splitski, nego za sve škverove koji su dobili pomoć od države, to zadnja prilika.

"Ako ju prokockaju i kroz tu priliku ne pokrenu stvarnu tržišno osnovanu proizvodnju i isporuku brodova uz pomoć države, mislim da perspektive nema. Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod na mjesečnoj bazi radi monitoring splitskog, riječkog, pulskog i trogirskog škvera i mislim da tu nekih popusta i benefita više biti neće. Ako su brojke sukladne pozitivnom poslovanju, idemo dalje, a ako takve perspektive nema, opet će se morati donositi nepopularne odluke", izjavio je Horvat.

Mediji zadnjih dana, naime, pišu da se 23 od ukupno 47 tvrtki, na koliko je podijeljen sustav Brodosplit, nalazi u blokadi. Za njih pet s ukupno 488 radnika Fina je već podnijela zahtjev za otvaranje stečaja jer se u neprekidnoj blokadi nalaze dulje od 120 dana, a još pet tvrtki svakog dana prijeći će taj rok. Tri tvrtke blokirane su preko stotinu dana, još četiri preko 60 dana. 

Na pitanje o devastaciji obale u uvali Vruja, Horvat je odgovorio da Državni inspektorat u dijelu inspekcijskog nadzora mora dati prijedlog što i kako dalje. "Građevinska inspekcija je na terenu, pričekat ćemo njihov nalaz i postupiti po njemu," kazao je.

Na pitanje je li trebalo čekati inspekcijski nalaz ili se moglo ranije reagirati, Horvat je odgovorio da uređena država mora imati pravne elemente na temelju kojih se postupa. "Siguran sam da će rješenje i odluke Državnog inspektorata biti inicijalni okidač za postupanje i uklanjanje onoga što je izgrađeno bez potreb,ih građevinskih dozvola", izjavio je.

Dodao je da krivica na kraju uvijek završi na nekoj od državnih institucija, ali da ne želi abolirati od bilo kakve odgovornosti i regionalne vlasti te da će se taj problem morati zajednički rješavati.

Uvali Vruja kod Omiša zbog neodgovornih pojedinaca koji grade mimo zakona, prijeti devastacija. Najnoviji slučaj je početak betoniranja puta na samom ulazu u uvalu, na zemljištu države.

Ministar Horvat sudjeluje na 15. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva, najznačajnijem godišnjem okupljanju u graditeljskoj industriji, koje od 17. do 19. lipnja organizira Hrvatska komora inženjera građevinarstva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!