nakon sastanka sa sindikatima

Horvat: Novi plan za spas brodogradilišta ide u Bruxelles, isplata plaća još uvijek pod velikim upitnikom

03.10.2018 u 14:42

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat održao je sastanak sa sindikalnim predstavnicima iz Pule o situaciji u Uljaniku. Odgovarajući na pitanja novinara, Horvat je rekao da je tema razgovora u biti ista kao i u utorak, kada je razgovarao s Upravom u Puli

'Imamo dorađeni plan restrukturiranja koji obuhvaća brodogradilište u Puli. Još trebamo nekoliko dana analize s kolegama iz Ministarstva financija, nakon čega može ići u Bruxelles', potvrdio je ministar.

Upitan traži li se novi strateški partner ili se još uvijek računa na Danka Končara, Horvat je odvratio kako neće prejudicirati strateškog partnera, niti ga je on tražio.

'I on je na tom komadu papira. Hoće li se on s time složiti ili ne - vidjet ćemo. Vrlo smo blizu situaciji u kojoj će Končar svojom uplatom morati dokazati je li on partner. Od njega očekujemo i transfer znanja i vještina, a ne samo uplate u gotovini', rekao je Horvat.

Što se riječkog brodogradilišta 3. maj tiče, rekao je kako se ono već restrukturiralo i kako nije predmet plana što se šalje u Europsku komisiju.

  • +8
Brodogradilište Uljanik Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Potvrdio je informacije da je Uprava Uljanika osigurala dio novca za isplatu plaća za rujan, kao i da se plaće neće moći isplatiti bez doprinosa državi.

Zaključno je poručio da bi Europskoj komisiji trebalo oko dva tjedna da se očituje oko novog plana za Uljanik i da vjeruje u njegov opstanak: 'Ne bismo davali državna jamstva da ne vjerujemo u Uljanik. Želimo isporučivati sofisticirane brodove i moramo se odmaknuti od projekata koji zapošljavaju ljude, ali ništa ne zarađuju.'

Podsjetimo, u utorak je šef Uljanika Gianni Rossanda pojasnio kako je za strateškog partnera izabran Končar zato što je dao najbolju ponudu i kako još uvijek nema bolje ponude od njegove. Končar je Uljaniku dao i pozajmicu od 12 milijuna eura, za što je kao instrument osiguranja dobio zgradu stare vojarne u Puli, potvrdio je Rossanda.

  • +12
Gianni Rossanda Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL