budućnost fortenova grupe

Horvat i Jelušić porječkali se oko Martine Dalić: Dobro je da nije došlo do urušavanja Agrokora, ali sve ono što nije valjalo treba priznati

  • Autor: Bi. S.
  • Zadnja izmjena 04.04.2019 09:40
  • Objavljeno 04.04.2019 u 06:02
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Kakva je budućnost Fortenova grupe? Koliko dugo će je u svom portfelju zadržati ruske banke i američki Knighthead? Ima li hrvatsko gospodarstvo interesa i snage u trenutku moguće prodaje preuzeti većinski paket nekadašnjeg Agrokora? Što će pokazati istraga DORH-a? Gosti emisije Otvoreno bili su ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zamjenica glavnog izvršnog direktora i glavna operativna direktorica Fortenova grupe Irena Weber, novinar Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije Frenki Laušić, predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar te član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić

S novim nazivom, ali istim ciljem. Konsolidacija, unapređenje poslovanja te pozicioniranje ne samo u Hrvatskoj, već u regiji, kao ključan igrač u tri područja djelovanja - iznio je viđenje Fortenova grupe ministar gospodarstva Darko Horvat. Ivo Jelušić ispred SDP-a kaže da što se tiče lex Agrokora, ima još otvorenih pitanja, prenosi HRT.

'Da je sve bilo čisto, ne bi onda otišli. Umjesto Horvata bi sjedila Dalić, ovdje bi bio i gospodin Ramljak. Nismo nikada bili protiv nagodbe, a u jednom smo trenutku ponudili i prijedlog izmjena i dopuna lex Agrokora.'

  • +2

Irena Weber i Fabris Peruško

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

'U siječnju 2017. bio je zadnji kredit koji je upumpan u Agrokor, a nakon toga jedino su dobavljači davali svježi novac u Agrokor. S jedne smo strane imali interese da sačuvamo svoje pozicije maloprodajnih lanaca u Konzumu i Mercatoru. Danas, nakon dvije godine, imamo Fortenova grupu. Očekujemo prvi dio isplate graničnog duga krajem petog mjeseca. Nadamo se da će Fortenova grupa iznaći sredstva i uplatiti ih na račune dobavljača', kaže Marin Pucar iz Podravke.

Čeka se revizija finalnih financijskih izvješća i sukladno dogovoru i potpisanoj nagodbi ćemo i postupiti, kaže Irena Weber, dodajući da je stanje u Fortenova grupi iznimno dobro.

'Grupa je stabilna, posluje stabilno te se samo sjetite kako je bilo prije dvije godine. Prazne police uoči Uskrsa, životinje koje ugibaju u poljoprivrednim tvrtkama jer nije bilo hrane... Danas Konzum u dan uredno plaća, zadržane su 52 tisuće radnih mjesta. U stopostotnom iznosu plaćeni su mikrodobavljači, OPG-ovi i obrti. Tu su i širi efekti stabilnosti hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. Puno još treba raditi na operativnom restrukturiranju, a postoje tvrtke unutar grupacije, poput primjerice Tiska, koje su u velikim problemima', kaže novinar Laušić.

  • +14
  • +11

Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Čekamo i revidirano izvješće za 2018. godinu, koje nemamo jer nisu bili podaci za 12. mjesec, pa nemamo pokazatelje ni za čitavu godinu.' Pitanje refinanciranja roll-up kredita glavno je i potrebno ga je riješiti. Koliko su daleko ili blizu rješenja?

'Pregovaramo s potencijalnim investitorima vezano uz refinanciranje kredita od 1,1 milijarde eura. Pregovori dobro napreduju i čim budemo u fazi zaključenja transakcije, informirat ćemo javnost. Investitorska zajednica vjeruje u budućnost ove grupe, što pokazuje interes za refinanciranje', dodaje glavna operativna direktorica Fortenova grupe Irena Weber. Ivo Jelušić kaže da trenutno ne znamo koji je pravi interes vlasnika te poklapa li se on s našim željama da se Fortenova grupa razvija tako da se održi zaposlenost te da se ona povećava.

'Na poluvremenu smo i tek sada kreće drugo poluvrijeme. Ne znamo kako će se to razviti. Većinski vlasnici su dvije ruske banke te američki fond. Logično je da oni žele 'malo uljepšati djevojku te je dati na prodaju'.' Weber kaže da je vrlo jasno da novi vlasnici žele razvijati grupu i povećati joj vrijednost.

'Jedino u tom slučaju stopa povrata bit će im veća. Ako pogledate novi Upravni odbor, stavili su ljude koji su eksperti u prehrani, maloprodaji i poljoprivredi. Da nije tako, ne bi stavljali ozbiljne profesionalce na te pozicije.'

Ministar Darko Horvat kaže da je ovo u zadnje dvije godine jedan od najvećih uspjeha Vlade i politike. Horvat i Jelušić su se potom porječkali oko Martine Dalić. Horvat kaže da ona nije smijenjena, već da je sama otišla iz Vlade kada je breme njezinog imena postalo preteško. Dodaje da nije napravila nikakve pogreške.

'Dobro je da nije došlo do urušavanja sustava Agrokora, ali sve ono što nije bilo dobro treba priznati', kaže Jelušić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!