Credit Suisse leak

Hoće li Švicarska završiti na crnoj listi Europske unije? 'Bila bi to katastrofa za njezin financijski sustav!'

22.02.2022 u 18:18

Bionic
Reading

Europska pučka stranka (EPP), najveća politička grupacija u Europskom parlamentu, pozvala je EU da preispita svoj odnos sa Švicarskom i razmotri treba li je dodati na popis zemalja povezanih s visokim rizikom od financijskog kriminala. Analitičari upozoravaju da bi to bila katastrofa za švicarski financijski sustav jer bi sve transakcije između Švicarske i EU-a prolazile kroz dubinsko snimanje

'Švicarske banke ne primjenjuju ispravno međunarodne standarde protiv pranja novca. Švicarska sama postaje visokorizična jurisdikcija', rekao je Markus Ferber, koordinator za ekonomska pitanja EPP-a, piše Guardian.

EPP je opleo po Švicarskoj nakon što su brojni svjetski mediji izašli s podacima koji pokazuju da je banka Credit Suisse napravila niz velikih propusta kad je riječ o borbi protiv utaje poreza i pranja novca. U javnost su isplivala imena klijenata koji su bili umiješani u trgovinu ljudima i drogom, pranje novca, korupciju, ubojstva i druga teška kaznena djela.

'Zakoni o privatnosti banaka ne smiju postati izgovor za olakšavanje pranja novca i utaju poreza. Na vidjelo su izašli veliki nedostaci švicarskih banaka kada je u pitanju sprječavanje pranja novca', rekao je Ferber. 'Očigledno Credit Suisse ima politiku okretanja glave umjesto postavljanja teških pitanja.'

Dodao je da bliske veze između EU-a i švicarskih banaka znače da nedostaci u borbi protiv pranja novca u švicarskoj bankarskoj industriji 'također predstavljaju problem za europski financijski sektor'.

Credit Suisse oštro je odbacio sve optužbe. Banka tvrdi da su podaci koje su otkrili novinari uglavnom stari i temelje se na 'selektivnim informacijama izvučenim iz konteksta, što je rezultiralo tendencioznim tumačenjima načina poslovanja banke'.

Odvjetnici švicarske banke rekli su za Guardian da prošli pojedinačni propusti banke ne odražavaju njezinu trenutnu poslovnu politiku, praksu ili kulturu. Banka je uspostavila internu radnu skupinu za istragu curenja podataka.

Švicarska vlada odbila je komentirati tvrdnje EPP-a, ali je poručila da zemlja ispunjava sve međunarodne standarde kad je riječ o poreznim informacijama, pranju novca, financiranju terorizma i korupciji.

U Švicarskoj su političari i medijske kuće ljutito reagirali na otkriće da su švicarski istraživački novinari bili spriječeni sudjelovati u istrazi o tajnama Credit Suissea zbog zloglasnog zakona o bankovnoj tajni u toj zemlji.

Švicarski zakon desetljećima je kriminalizirao otkrivanje bankovnih podataka iz financijskih institucija. Međutim posljednjih godina proširen je i na osobe izvan financijskog sustava, što potencijalno uključuje istraživačke novinare. Sad se razmatra reforma spornog članka.