nema joj ravne

Zašto je Švicarska raj za iseljenike? 'Jedini razlog zbog kojeg bih se vratio u Ameriku taj je da mi netko ponudi sve što ovdje imam, a to je nemoguće'

03.11.2021 u 06:17

Bionic
Reading

Rezultati istraživanja bankarske grupacije HSBC-a na više od 20 tisuća iseljenika iz 46 zemalja pokazali su da je Švicarska treću godinu zaredom najomiljenije mjesto za život i rad. Oko 93 posto ispitanika reklo je da im se značajno poboljšala kvaliteta života nakon preseljenja u Švicarsku te su je svrstali među tri najbolje zemlje za život, uz Australiju i Novi Zeland

Honor Jackson, 29-godišnja asistentica na doktorskom studiju na Sveučilištu u Neuchatelu, ističe da je švicarski zrak puno čišći u usporedbi s onim u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva, Londonu, odakle se preselila 2018. s partnerom Alexom i dvogodišnjim sinom.

Ona zarađuje oko 70.000 švicarskih franaka (76.303 dolara) godišnje. Kanton Ženeva je 2020. uveo minimalnu plaću od 23 švicarska franka na sat, što je najveći minimalac na svijetu.

Jackson i njezin partner plaćaju oko 1100 švicarskih franaka mjesečno za najam trosobnog stana u Neuchatelu. Prema švicarskom saveznom uredu za statistiku, prosječna stanarina u Švicarskoj u 2019. iznosila je 1362 švicarska franka mjesečno.

Stanovnici Švicarske ne plaćaju nacionalni porez na osiguranje, kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji, a ostali porezi su 'relativno niski', ali Jackson kaže da su troškovi zdravstvene zaštite 'vrlo skupi'. Podaci švicarskog saveznog statističkog ureda pokazali su da je u 2019. godini na zdravstvenu zaštitu potrošen 801 švicarski franak po osobi.

Jackson ističe da je kvaliteta zdravstvene skrbi u Švicarskoj 'nevjerojatna', ali da je trošak velik za Britance koji su naučili na javno financirane zdravstvene ustanove.

Izvor: tportal.hr / Autor: youtube

Jackson i njezina obitelj uskoro bi se trebali preseliti u Los Angeles na godinu dana jer je dobila potporu za financiranje svog istraživanja, ali planiraju se nakon toga vratiti u Švicarsku i dugoročno ostati u njoj, ako to bude moguće.

Pauli Thiebaud, 39-godišnja profesorica engleskog jezika, preselila se u Švicarsku iz Velike Britanije 2006. godine. Mislila je ostati godinu dana, ali nakon što je dobila posao i upoznala današnjeg supruga produžila je boravak.

Thiebaud se sviđa sporiji tempo života. 'Nedjeljom je sve zatvoreno. Nedjeljom ne možete ništa raditi osim odlaska na bazen ili u kino – to vas tjera da malo drugačije odredite prioritete', izjavila je Thiebaud.

Ona zarađuje između 2500 i 3000 švicarskih franaka mjesečno. Upozorava da je hrana skupa, posebno meso, ali ističe njenu kvalitetu i to što je većina toga proizvedena u Švicarskoj.

  • +3
Švicarska vojska Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Želja joj je vratiti se u Veliku Britaniju i kupiti kuću jer to u Švicarskoj nije 'ekonomski isplativo'. Zapravo, Švicarska ima nisku stopu vlasništva kuća od samo 36 posto. Za usporedbu, prema podacima britanske vlade objavljenim 2020., čak 63 posto Engleza posjedovalo je svoj dom.

Amerikanac Sam Bourgeois (34) predavač je na Sveučilištu u Lausannei i zarađuje oko 3000 švicarskih franaka mjesečno. Živi u gradu Bielu sa suprugom Katherin i sinom, nakon što se 2013. preselio iz Teksasa.

Jedna od prednosti Švicarske, smatra Bourgeois, činjenica je da je 'stabilna', posebice u političkom smislu.

'Lijepo je to da stvari funkcioniraju u institucijama i možete računati na njih', rekao je.

Međutim, dodao je, pravila bi mogla biti malo labavija.

'Kad idem na planinarenje, ako se usudim sići sa staze, čujem - oh, ne možeš sići sa staze', objasnio je Bourgeois, rekavši da mu nedostaje nešto od 'američke nesputanosti'.

I za njega je zdravstveni sustav u Švicarskoj velika prednost u odnosu na SAD, u kojem je zdravstvena skrb vezana za radno mjesto.

'Mnogi ljudi koje poznajem u Americi ostaju u nekim tvrtkama isključivo zbog zdravstvene skrbi iako su tamo potpuno nesretni', rekao je.

Bourgeois se prijavio za dvogodišnju akademsku stipendiju u Velikoj Britaniji, ali također je podnio zahtjev za švicarsko državljanstvo.

'Jedini razlog zbog kojeg bih se vratio u SAD bio bi kad bi mi netko ponudio ekvivalentan životni stil, ako ne i bolji, što se vjerojatno neće dogoditi', uvjeren je Bourgeois.