KONVERZIJA KREDITA

HNB zatražio od banaka da iz aneksa ugovora izbace sporne odredbe

17.11.2015 u 14:10

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka (HNB) zatražila je u utorak od banaka koje su u aneks ugovora o konverziji CHF kredita ugradile odredbe o posljedicama evenutalnog ukidanja ili poništenja Zakona o potrošačkom kreditiranju da izostave te odredbe, a Erste&Steiermärkische Bank najavila da će prilagoditi prijedlog aneksa ugovora o kreditu

'Hrvatska narodna banka zatražila je od onih banaka za koje imamo saznanje da su u aneks ugovora o konverziji ugradile odredbe o posljedicama za korisnike kredita eventualnog ukidanja ili poništenja Zakona o potrošačkom kreditiranju, da te odredbe izostave jer mogu biti suprotne propisima kojima se štite prava potrošača. U kontaktu smo s bankama te očekujemo da će postupiti u skladu s našim zahtjevom. HNB će korištenjem svojih supervizijskih mjera ispitati postupaju li banke sukladno zakonu', ističu iz središnje banke u odgovoru na medijske upite u vezi sporne odredbe aneksa ugovora o konverziji kredita u švicarskim francima u eurske kredite.

Erste banka: Prilagodit ćemo prijedlog nacrta aneksa ugovora

Iz Erste&Steiermärkische Bank su u utorak najavili da će, temeljem obrazloženja rješenja Ustavnog suda od 11. studenoga, objavljenog na web stranici suda 16. studenoga, 'prilagoditi prijedlog nacrta aneksa ugovora o kreditu kojim se regulira konverzija'.


'Dio nacrta aneksa ugovora koji se odnosi na prijedlog za ocjenu ustavnosti zakonskih izmjena u vezi CHF kredita bit će skraćen samo na informaciju da je banka iskoristila navedeno pravno sredstvo', navodi se u priopćenju Erste banke.

Najavljuju i da će 'izmjene prijedloga nacrta aneksa ugovora o kreditu u najkraćem mogućem roku učiniti dostupnim klijentima objavom na svojim internetskim stranicama'.

Naime, neke su banke, među njima i Erste banka, u aneksima ugovora koje su poslale korisnicima kredita u 'švicarcima' stavljale 'osiguranje' kako će u slučaju da Ustavni sud poništi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju aneksi ugovora postati ništetnim, odnosno da će biti stavljeni van snage te da slijedi povratak na izvorni ugovor.

U današnjem priopćenju iz Erste banke navode kako je 'prethodni prijedlog nacrta aneksa bio sastavljen sukladno pozitivnim propisima i dosadašnjoj sudskoj praksi, uključujući i odluke Ustavnog i Vrhovnog suda koje su banci bile dostupne u trenutku njegova sastavljanja'. Imajući u vidu osjetljivost tog pitanja za korisnike kredita, namjera Erste banke bila je ukloniti bilo kakvu dvojbu oko informiranosti klijenata o činjenici da je banka podnijela prijedlog ocjene ustavnosti zakonskih izmjena, kao i mogućim posljedicama koje mogu proizaći iz konačne odluke Ustavnog suda, ponavljaju iz Erste banke.

'Erste banka će poštivati stav Ustavnog suda i prilagoditi nacrt aneksa ugovora o kreditu te spomenuta odredba neće više biti njegov sastavni dio', ističe se u priopćenju.

Napominju i kako je Erste banka, unatoč iznimno kratkom roku, na vrijeme prilagodila svim zakonskim izmjenama te profesionalno i kvalitetno pripremila i započela provedbu konverzije te, nakon finalizacije svih potrebnih tehničkih preduvjeta, još 9. studenog počela slati dopise s izračunom konverzije svim korisnicima CHF kredita.

'Banka će i ostatak procesa konverzije nastaviti provoditi u skladu sa svim odredbama zakona', zaključuje se u priopćenju.

Udruga Franak: Ne treba se bojati potpisati aneks o konverziji CHF kredita

Ustavni sud prošli je tjedan objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, kolokvijalno nazvanima zakonima o konverziji i odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.

Ustavni je sud ne prihvaća prijedloge da se do donošenja konačne odluke o prijedlozima za ocjenu ustavnosti zakona o potrošačkom kreditiranju i o kreditnim institucijama obustave od izvršenja svi pojedinačni akti i radnje koje se poduzimaju na temelju osporenih zakona, istaknuli su iz Suda.

Sud je na svojim mrežnim stranicama objavio i cjelovitu odluku o odbijanju suspenzije zakona o konverziji kojom je, kako su u utorak priopćili iz Udruge Franak, potvrdio kako nije moguće anekse ugovora vezane uz konverziju CHF kredita u eurske poništavati retroaktivno.

'Ova odluka Ustavnog suda znači da se više nitko ne treba bojati potpisivati anekse ugovora. Ima još nekih spornih odredbi koje ćemo nastojati izbaciti, ali aneksi vrijede i nitko neće moći biti tužen za stjecanje bez osnove', kazao je za Hinu koordinator Udruge Franak Goran Aleksić, dodajući kako to znači da se više nitko ne treba bojati potpisivati anekse ugovora.

Iz odluke Ustavnog suda iz Udruge Franak kao najvažniji dio ističu onaj u kojem je 'decidirano napisano da anekse ugovora potpisane na temelju prihvata konverzije neće biti moguće poništavati retroaktivno'.

'U tom svjetlu, ne prejudicirajući konačnu odluku u ovim predmetima, Ustavni sud dužan je podsjetiti na učinke ustavnosudskih odluka kojima se ukidaju zakoni ili pojedine njihove odredbe. Ustavni zakon jasno propisuje da odluke Ustavnog suda vrijede pro futuro, od dana ukidanja zakona ubuduće. Drugim riječima, zakon se smatra ustavnim sve dok ga Ustavni sud ne ukine. Do tog trenutka vrijedi presumpcija njegove ustavnosti. Sukladno tome, i svi (za banke prisilni) aneksi sklopljeni po sili i za vrijeme važenja Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK) i Zakona o kreditnim institucijama (ZOKI) također potpadaju pod presumpciju zakonitosti i ustavnosti', navodi se u odluci Ustavnog suda.

Te bi anekse bilo moguće samo ponovo mijenjati ili utvrđivati da od tog dana više ne vrijede, ali nikako ne bi bilo osnovano tvrditi da su ti aneksi bili neustavni 'od samog početka', odnosno od 30. rujna 2015., kao zakonskog termina, pa da se stoga ima smatrati kao da nisu ni sklopljeni, odnosno da se u tom slučaju među njihovim potpisnicima (kreditorima i kreditnim dužnicima) primjenjuju isključivo pravila obveznog prava, uključujući i ona koja vrijede za stjecanje bez osnove, ističe se u odluci.