IVAN LOVRINOVIĆ:

HNB-u treba uzeti deset milijardi kuna i ubaciti ih u proračun

09.03.2016 u 15:25

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta i njegov ekonomski strateg, sveučilišni profesor Ivan Lovrinović, komentirajući neizricanje korektivnih mjera Europske komisije Hrvatskoj zbog makroekonomskih neravnoteža, rekao je u srijedu da je to razumljivo, da se očekivalo te da je nova Vlada dala obećanja i treba se držati svog plana i programa, jer jedino to nudi rješenje za neizdrživu situaciju i probleme koje imamo

‘To su dugogodišnji pad gospodarstva, velika nezaposlenost, bujanje vanjskog i javnog duga, i program koji je Most usuglasio s HDZ-om obvezuje ovu Vladu, i jedino je jamstvo da se nešto napravi’, rekao je Lovrinović novinarima u Hrvatskom saboru.

Europska komisija objavila je u utorak da je Hrvatska zasad izbjegla pokretanje korektivnog postupka zbog prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a Komisija će u svibnju za Hrvatsku i Portugal ponovno razmotriti svoju ocjenu kako bi u obzir uzela razinu ambicioznosti njihovih nacionalnih reformskih programa, koje moraju predati do kraja travnja.

‘Što se tiče Europske unije, ona taj mehanizam do sada u toj mjeri nije primijenila ni prema kome’, istaknuo je Lovrinović.

Upitan je li taj program sadržan u novom proračunu, Lovrinović je rekao kako proračun još nije vidio, no da će on biti poznat idućih dana. Naveo je da postoje stavka primjerice Hrvatske narodne banke (HNB) na kojem se nalazi kumulirana neto dobit od njezina osnutka u visini od 17 milijardi kuna.

‘Po svim kriterijima tamo bi trebalo ostati oko 7 milijardi, što znači da bi se do 10 milijardi kuna moglo prebaciti u državni proračun i time se praktično u jednoj godini dati ogroman vjetar u leđa i popraviti javne financije, a da se ne ide na kresanje mirovina i rezanje plaća, pa čak i na nepotrebna otpuštanja. Racionalizacije mora biti, jer ima previše preklapanja, međutim, ta tema do sada nije nikada otvorena, i temeljno je pitanje čiji je novac na računu u HNB-u. To nije novac HNB-a, jer ona nije privatna institucija već hrvatske države i njezinih građana, a njezino povlačenje u proračun ne bi izazvalo nikakve rizike, jer na njemu postoji dovoljno rezervi za očuvanje stabilnosti’, ustvrdio je Lovrinović.