PRILIKA ZA ULAGANJE

HNB izdao numizmatičku kovanicu s motivom crne gušterice

14.03.2024 u 11:22

Bionic
Reading

Hrvatska narodna banka (HNB) izdala je zlatne i srebrnu numizmatičku kovanicu 'Crna gušterica', s prigodnim motivima endemske podvrste gušterice - brusničke krške gušterice, a zlatnici u apoenima od 100 i 10 eura te srebrnjak u apoenu od 4 eura su u četvrtak i puštene u prodaju, izvijestili su iz HNB-a.

"Hrvatska narodna banka izdala je zlatne i srebrnu numizmatičku kovanicu 'Crna gušterica', s prigodnim motivima koji predstavljaju endemsku podvrstu gušterica, brusničku kršku guštericu (lat. Podarcis melisellensis melisellensis), kao važan dio prirodne baštine Republike Hrvatske, koja obitava na otočiću Brusniku, od 1951. zaštićenom geološkom spomeniku prirode", navodi se u priopćenju središnje banke.

Autor likovnog rješenja zlatnih i srebrne numizmatičke kovanice jest Nikola Vudrag.

Zlatnici se izdaju u apoenu od 100 i 10 eura, a srebrnjak u apoenu od 4 eura.

Numizmatičke kovanice "Crna gušterica" puštaju se u prodaju danas, 14. ožujka 2024. godine, u količini ne većoj od 200 komada za zlatnu numizmatičku kovanicu od 100 eura te u količini ne većoj od 2.000 komada za zlatnik od 10 eura. Srebrna kovanica od 4 eura izdaje u količini ne većoj od 4.000 komada.

Numizmatičke kovanice prodavat će Hrvatska kovnica novca, a očekuje se inicijalna prodajna cijena oko 2.400 eura za zlatnu numizmatičku kovanicu od 100 eura te oko 160 eura za zlatnu kovanicu od 10 eura, a za srebrnu od oko 40 eura bez PDV-a. Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu, napominje se u priopćenju HNB-a.

Iz Hrvatske kovnice novca u objavi o izdanju nove numizmatičke kovanice podsjećaju da je središnja banka krajem 2021. godine izdala, a Hrvatska kovnica novca otkovala, prvu seriju zlatnika i srebrnjaka "Autohtona Hrvatska" s motivom dalmatinskog psa.

"Ove godine seriju posvećujemo crnoj gušterici, jednoj od najpoznatijih stanovnica povijesno bogatog i upečatljivo lijepog otoka Brusnika", navode iz Hrvatske kovnice novca u objavi na svojoj internet stranici, na kojoj je i podatak da je obojani zlatnik crne gušterice u apoenu od 100 eura već rasprodan.