POTPUNI REDIZAJN

Nove kovanice s likom kralja Charlesa pomoći će djeci učiti brojati, evo kako izgledaju

13.10.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Potpuno redizajnirani komplet britanskih kovanica s likom kralja Charlesa III sadrži motive iz prirodnog svijeta i nešto veće brojke na naličju

Kovanice će ući u optjecaj do kraja godine, obilježavajući novu vladavinu kralja Charlesa III i slaveći njegovu ljubav prema prirodnom svijetu.

Na naličju svakog novčića od jednog penija do dvije funte bit će prikazani motivi iz biljnog i životinjskog svijeta. Stari novčići i dalje će se moći koristiti, a novi set iskovan je na zahtjev javnosti.

Nove kovanice imaju veće brojeve na naličju nego postojeće. 'Veliki brojevi bit će vrlo privlačni djeci koja uče brojati i kako se koristiti novcem', izjavila je Rebecca Morgan, direktorica Kraljevske kovnice novca, za BBC.

'Također, životinje i sve što vidite na ovim kovanicama svidjet će se djeci. Oni su izvrsni pokretači razgovora', dodala je.

Životinje u rasponu od crvene vjeverice do tetrijeba glavno su obilježje novog dizajna. Kraljev sada već poznat portret bit će na prednjoj strani svakog novčića.

'Tradicija je da se trenutak dolaska monarha na prijestolje obilježi novim kovanjem novca, stoga je važno da nastavimo taj običaj', rekla je Morgan.

  • +4
Kralj Charles Izvor: Profimedia / Autor: Tim Clarke / Avalon / Profimedia

Iako su već u opticaju bile prigodne kovanice s likom kralja Charlesa, ovi novodizajnirani novčići službeno su prihvaćeni kao konačni i označavaju zadnje poglavlje dizajna kraljeva lika na kovanom novcu.

Na njemu se nalaze tri isprepletena slova C, koja predstavljaju trećeg kralja Charlesa. On je odabrao i natpis na rubu novčića od dvije funte, a glasi 'In servitio omnium', što znači 'U službi svih'.

Konačne kovanice imaju standardne dizajne koji se vide na većini službenih valuta i obično ostaju isti godinama ili čak desetljećima.

Prethodni set imao je oblik štita i uveden je pod kraljicom Elizabetom II 2008. te će još neko vrijeme dominirati među 29 milijardi kovanica u optjecaju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Naličje, odnosno rep, novih novčića najviše će zanimati kolekcionare i kvizaše. Osmišljeni su da pokažu važnost i ugroženost prirodnog svijeta:

  • 1 peni: lješnjakov puh - čija se populacija prepolovila od 2007.
  • 2 penija: crvena vjeverica, od koje se očekuje da se uklopi u boju bakrenog novčića
  • 5 penija: list hrasta, koji označava njegovu ulogu bogatog staništa za biološku raznolikost u šumskim područjima i povezanost s monarhijom u prošlosti
  • 10 penija: veliki tetrijeb - pronađen u malom dijelu Škotske, prijeti mu izumiranje
  • 20 penija: njorka
  • 50 penija: atlantski losos, kojem prijete onečišćenje rijeka i gubitak staništa
  • 1 funta: pčele
  • 2 funte: nacionalno cvijeće - ruža za Englesku, narcis za Wales, čičak za Škotsku i djetelina za Sjevernu Irsku