UZ OCJENU SVJETSKE BANKE

HGK: Hrvatskoj trebaju stope rasta od tri do četiri posto

  • Autor: D.J.
  • Zadnja izmjena 14.01.2015 15:28
  • Objavljeno 14.01.2015 u 15:28
Ekonomski rast

Ekonomski rast

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Guliver/Thinkstock

'Ako i dođe do blagog rasta, to ne znači da je Republika Hrvatska došla u fazu oporavka. Dakle, rast od 0,2 ili 0,5 posto ne znači ništa. Da bi došli do neke faze gospodarskog oporavka Hrvatska mora ostvarivati godišnje stope rasta od najmanje 3 do 4 posto realno gledajući', komentirao je prognoze Svjetske banke Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK

U HGK podsjećaju da je Svjetska banka više je nego upola smanjila prognozu rasta hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini. Predviđaju kako će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti za samo 0,5 posto, a ne 1,2 posto, kako je bilo prognozirano u lipnju prošle godine. Ta je prognoza pomaknuta za 2016. godinu za koju su prije u Svjetskoj banci prognozirali rast od 1,8 posto.

'Osim za Hrvatsku, Svjetska banka upozorava i na neujednačen oporavak svjetskoga gospodarstva u cjelini, pod pritiskom posrtanja eurozone i Japana. U SB-u očekuju da će skupina tranzicijskih europskih zemalja s visokim dohotkom koja obuhvaća Hrvatsku, Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Rusku Federaciju u cjelini u ovoj godini ostvariti rast od tri posto, koji bi iduće godine trebao ubrzati na 3,6 posto, te na četiri posto u 2017', navode dalje u HGK.

Isitču i da predsjednik Svjetske banke Jin Yong Kim smatra kako je ključno da zemlje uklone nepotrebne zapreke ulaganjima privatnog sektora jer je on najveći je izvor radnih mjesta, koja mogu milijune ljudi izvući iz siromaštva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!