NEADEKVATNA METODOLOGIJA

HERA ne zna kako pojeftiniti struju

  • Autor: tportal
  • Zadnja izmjena 28.08.2013 23:06
  • Objavljeno 28.08.2013 u 22:58
hep, struja, dalekovod.jpg

hep, struja, dalekovod.jpg

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Kako sniziti cijenu struje koja je do sada uvijek samo poskupljivala, pitanje je koje je, kada se radi o državnoj elektroprivredi, čini se teško rješivo, javlja Hrvatski radio. Ni dva mjeseca nakon podnesenog zahtjeva Hrvatska regulatorna energetska agencija nije dala zeleno svjetlo, a neće još najmanje mjesec dana.

Kada je u Hrvatskoj konačno profunkcioniralo tržište električne energije, a novi opskrbljivači ponudili privlačnu 10-ak posto nižu cijenu, više od dva milijuna hrvatskih kućanstava čekalo je potez Hrvatske elektroprivrede. On je i stigao u zahtjevu upućenom HERA-i po kojemu bi cijena struje za kućanstva bila niža za 6-7%. Prolaze mjeseci, ali od pojeftinjenja još ništa.

HEP je zahtjev za korekcijom cijene električne nergije podnio na način koji jedini omogućuje smanjenje cijene za sva kućanstva u Hrvatskoj i za koji bi kućanstva i dalje dobivala jedinstveni račun.

'Do danas nismo dobili rješenje o njemu', tvrdi direktorica korporativniih komunikacija HEP-a Mirela Klanac

'Ovdje se jednostavno dogodilo to da je zahtjev kakvoga je podnio HEP u tom momentu bio tehnički neprovediv jer se još nije stiglo prilagoditi adekvatne metodologije i provedbene propise', pojašnjava predsjednik HERA-e Tomislav Jureković

Provedbeni propisi nisu dakle usklađeni bez obzira što je zakonska regulativa donesena prije više od pola godine, a o otvorenom tržištu energije govori se godinama. Nije nitko zakazao, tvrde u HERA-i, iako je upravo prema njihovim uputama HEP podnio zahtjev. Rasprava o novoj metodologiji još traje.

'Mislim da smo sa devetim mjesecom ostvarili pretpostavke kako da se krene prema realizaciji univerzalne usluge. Dakle, metodološki drugačijeg načina opskrbe kućanstava', rekao je Jureković.

Dok se u HERA-i muče s metodologijom HEP čeka, a novi ponuđači rade punom parom. Tvrtka RWE ima 13.000 potpisanih ugovora. Od 1. rujna opskrba po ponuđenoj cijeni kreće za prvih 3000 kućanstava.

'Bez obzira kakva cijena HEP-a bila u datom trenutku mi naše popuste zadržavamo u odnosu na trenutnu cijenu HEP-a – do 12%', rekao je direktor Zoran Miliša

Nenad Kurtović iz Saveza udruga za zaštitu potrošača kaže da je za kašnjenje kriva HERA, a gube kućanstva.

'Milijun kuna na dan plaćamo više električu energiju nego što bi plaćali da su te tarifne metodologije usvojene i da je prihvaćen prijedlog HEP-a za smanjenje tarifnih stavki', rekao je.

Hoće li nakon svega osim kurtoaznog požurivanja procedure i Ministarstvo gospodarstva regirati na ovu situaciju?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!