DUŠAN TOMAŠEVIĆ:

HBOR u 15 godina plasirao 74 milijarde kuna kredita

21.11.2016 u 13:34

Bionic
Reading

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u posljednjih je 15 godina plasirala 74 milijarde kuna kredita, u čemu sve veći udio ima podrška izvoznih poslova, a daljnji rast potpore izvoznicima trebao bi biti i jedan od stupova budućeg djelovanja te hrvatske razvojne banke i izvozne agencije, rečeno je u ponedjeljak na 15. HBOR-ovoj međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza

Uzimajući u obzir ostvareno u 15 godina, koliko se održava ova konferencija, očita je značajna uloga HBOR-a u razvoju hrvatskog gospodarstva. Kako bi se taj rast i razvoj dodatno osnažio, samo u tri tromjesečja ove godine HBOR je odobrio 2.014 kredita ukupno vrijedna 6,3 milijarde kuna, što je 47 posto više kredita te 11 posto više odobrenog iznosa nego u isto vrijeme lani, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Dušan Tomašević.

Kao izvozna agencija Hrvatske, pak, HBOR je uvijek poticao izvozne poslove hrvatskih gospodarstvenika, posebice na rizičnijim tržištima i posebno poslove manjih poduzetnika. Samo u posljednje dvije godine izdano je približno 4 milijarde kuna garancija izvoznicima, kako bi nesmetano mogli konkurirati na međunarodnim natječajima ili otvoriti neko novo tržište, naglasio je Tomašević.

Također, podsjetio je, prošlog je tjedna donesena i odluka o sniženju kamatnih stopa za jedan postotni bod po kreditnim programima Gospodarstvo i Nova proizvodnja te je uvedena mogućnost izravnog kreditiranja po programu Gospodarstvo.

Osvrnuo se i na ugovor koji je uoči početka konferencije potpisan između HBOR-a i Europske investicijske banke (EIB), a kojim EIB pruža potporu HBOR-u putem garancije u iznosu od 50 milijuna eura za financiranje projekata srednje kapitaliziranih društava i drugih prioriteta u Hrvatskoj.