maštoviti odvjetnici

Harvey Weinstein i prije sudskog spektakla desetljeća nagodbom riješio dobar dio žena koje su ga tužile, a sve to neće platiti ni centa

21.12.2019 u 22:03

Bionic
Reading

Nakon Nove godine, 6. siječnja, u New Yorku počinje 'sudski spektakl desetljeća' – suđenje Harveyju Weinsteinu zbog silovanja i seksualnog napastovanja dviju žena. Neposredno prije toga posrnuli holivudskom mogul uspio se nagoditi s tridesetak od 80 žena, koliko ga je službeno optužilo za seksualno napastovanje i seks bez pristanka. One će podijeliti 25 milijuna dolara, ali niti jedan cent neće ići iz mogulova džepa, niti s računa njegove bankrotirane producentske kuće, nego iz - police osiguranja. Osiguranje će dobrim dijelom pokriti i odvjetničke troškove

Dvanaest kilograma lakši, poguren gotovo do pravog kuta, gurajući pred sobom hodalicu i okružen dvojicom 'gorila' u slučaju da izgubi ravnotežu, s elektroničkom narukvicom zbog kontrole kretanja – tako izgleda Harvey Weinstein danas. Holivudski seksualni predator obješena lica od bolova u križima (posljedica prošlogodišnje prometne nesreće), kojega ionako nije krasila Apolonova ljepota, u tom je izdanju stigao sredinom prosinca na njujorški sud na kojem su odvjetnici obznanili nagodbu sa žrtvama njegove neutažive pohote.

Podsjetimo, osamdesetak žena, mahom glumica i suradnica u SAD-u, Kanadi, Irskoj i Britaniji, optužilo je 2017. holivudskog mogula za seksualno uznemiravanje i seks bez pristanka, što je dovelo do pokreta #MeToo i otkrivanja niza sličnih slučajeva među javnim veličinama.

'Ali Oscar ide... Harveyju Weinsteinu. Naizgled slomljen čovjek dok je puzao do suda ostao je jednako besraman i prkosan', komentirao je Tom Leonard u Daily Newsu konačnu nagodbu producenta 'Zaljubljenog Shakespearea' i 'Kraljeva govora' s tridesetak žena koje su ga i formalno optužile za napastovanje i seks bez pristanka.

Nakon dvije godine natezanja on se s njima nagodio oko obeštećenja u visini od 25 milijuna dolara, što će navodne žrtve podijeliti, a to je sića u odnosu na 32 milijuna dolara, koliko je bivši voditelj Fox Newsa Bill O’Reilly isplatio samo jednoj žrtvi napastovanja. Govorilo se o svoti od 90 milijuna dolara, ali žene su pristale na trostruko manju, mada ne znaju kada i hoće li uopće dobiti novčanu zadovoljštinu.

Harvey Weinstein Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Naime u vrijeme izbijanja skandala procijenjen na 300 milijuna dolara, Harvey Weinstein u međuvremenu je bankrotirao, a njegova tvrtka otišla je na bubanj. Ako mu je nešto i ostalo, žrtvama neće isplatiti obeštećenje iz vlastitog džepa! Prema postignutom sporazumu, Weinstein i članovi uprave njegove tvrtke, kao ni sama Weinstein Company u bankrotu, financijski nisu obvezni prema žrtvama, nego će sav novac za nagodbu biti isplaćen iz police osiguranja tvrtke. Osiguravatelji također pokrivaju dio pravnih troškova za Weinsteina i članove uprave.

Na pitanje što je u ovom slučaju najviše šokiralo i zgrozilo čitatelje The New York Timesa, jedna od dviju novinarki koje su otkrile slučaj Weinstein, Jodi Kantor, odgovara:

'Čitatelji nas u nevjerici pitaju: 'Zar je moguće da polica osiguranja može pokrivati seksualno uznemiravanje, čak i napad'? Očito može.'

Novinarke The New York Timesa Jodi Kantor i Megan Twohey opisuju kako je Harvey Weinstein pokušao omesti njihovo istraživanje Izvor: tportal.hr / Autor: The Late Show with Stephen Colbert

Weinstein se time nije potpuno izvukao. U tijeku su istrage u Londonu i Los Angelesu, a nagodba je tek strateški predah da se može koncentrirati na početak suđenja 6. siječnja u New Yorku zbog navodnog seksualnog napada i silovanja dviju žena. Proces već proglašavaju 'sudskim spektaklom desetljeća', a neki ga smatraju 'revolucionarnim trenutkom u borbi za ravnopravnost spolova i protiv grabežljivosti muškaraca'. Bude li osuđen, završit će u zatvoru. Uz to ga očekuje suđenje zbog 45 milijuna dolara duga firmi AI International Holding, pa njegovi odvjetnici imaju pune ruke posla. U protekle dvije godine promijenio je tri ekipe.

Slučaj Weinstein je stoga dobrim dijelom prerastao u odvjetničku sapunicu u kojoj se često ne zna tko koga, tko s kime i zašto, ali se zna da njima odlaze milijuni dolara honorara. Kad namire svoje odvjetnike, zadovoljenim će ženama od onih 25 milijuna dolara ostati jedva za kavu. Sam Weinstein je na branitelje i na sudske troškove oko razvoda od supruge Georgine Chapman potrošio 56 milijuna dolara.

Među prvim odvjetnicima koji su zagrizli kiselu jabuku Weinstein našla se Lisa Bloom, do tada poznata po zastupanju žrtava seksualnog nasilja. Zbog toga je smatrana čelnicom pokreta #MeToo, no sve dok se nije saznalo da istodobno radi za osramoćenog holivudskog producenta. Bloom se branila tvrdnjama da je Weinsteinu bila samo savjetnica, navodno mu naplaćujući sat savjetovanja 895 dolara plus 50.000 tekućih troškova. Na što su se svodili savjeti, govori saznanje da je kopala po prljavom rublju glumice Rose McGowan, jedne od prvih koja je javno progovorila o mračnim stranama nedodirljivog holivudskog moćnika. 'Bila je to kolosalna greška', priznala je kasnije crna ovca pokreta #MeToo.

Odvjetnik Jose Baez napustio je Weinsteina s obrazloženjem da klijent komunicira s njime samo preko svojih drugih odvjetnika i da se ne mogu dogovoriti oko honorara, no pravi razlog je 'očit sukob interesa', kako je Rose McGowan ocijenila Baezovo zastupanje čovjeka kojega ona optužuje, iako je ovaj prošle godine nju samu branio u procesu vezanom za drogu.

Najnoviju ekipu predvodi 'odvjetnički pitbull' Donna Rotunno sa životnim partnerom Damonom Cherisonom. Bivša tužiteljica, specijalizirana za zastupanje muškaraca optuženih za seksualne zločine, tvrdi kako je njezin muškobanjasti izgled 'pažljivo kalibriran da istodobno zrači snagom i ženstvenošću'. Rotunno napada #MeToo, tvrdeći da zanemaruje činjenice i dokaze te je stajališta da su žene odgovorne za svoje odluke jer ih nitko ne tjera u hotelsku sobu jednog filmskog producenta, ma kako moćan bio, pa su za njegovo nedolično ponašanje same krive. U Chicago Magazineu priznaje da je kao žena u unakrsnom ispitivanju mnogo otrovnija prema ženama nego muškarci jer ne može biti optužena za seksizam kao njezini muški kolege.

Rijetki prijatelji Harveyja Weinsteina kažu da on vrijeme provodi sam ili u društvu odvjetnika u malom iznajmljenom stanu na Manhattanu jer je rasprodao nekretnine zbog namirenja dugova, manijakalno guglajući sve što se piše o njemu i tvrdeći da su žene koje ga danas optužuju bile s njime samo zato što su željele postati slavne. Čita desetak knjiga tjedno, sanja o povratku filmu i tuži se da je 'zaboravljen čovjek'.

Rotunno spominje da međunarodni parija razmišlja o mogućnosti osnivanja producentske kuće u Europi, možda u Italiji, jer je Europa tolerantnija na njegovu vrstu nestašluka, što je dokazao slučaj Romana Polanskog. Glasnogovornik Weinsteina inzistira na tome da je prioritet gazde 'učiniti svijet boljim mjestom' osnivanjem bolnica i promicanjem ravnopravnosti spolova. A što se tiče isprike navodnim žrtvama, čovjek je to najbolje dokazao nagodbom kojom niti jedan cent neće platiti iz vlastitog džepa, komentira The Guardian.

Ako skorašnje suđenje završi oslobađajućom presudom za Weinsteina, padaju tekuće istrage protiv njega u Londonu i Los Angelesu. Što to znači za pokret #MeToo? Donna Rotunno prešućuje to pitanje, ali kaže: 'Ako ništa drugo, #MeToo za odvjetnike znači puno posla, vraški puno posla.'