ISTINA O WEINSTEINU

Dosta joj je šutnje: Gwyneth Paltrow tek je sad otkrila pravu istinu o najpoznatijem seksualnom predatoru iz Hollywwoda

19.09.2019 u 15:46

Bionic
Reading

Iako se isprva činilo kako je ona jedina koja drži njegovu stranu, pokazujući time da mu vjeruje da nije seksualni predator, Gwyneth Paltrow zapravo je cijelo vrijeme igrala dvostruku igru. Upravo ona bila je najveći saveznik i pomagač novinara New York Timesa, koja je pomogla razotkrivanju Harveyja Weinsteina u potpunosti, a cijelu priču otkrila je i nova knjiga

Bili su to dani njezine najveće slave, kada je zahvaljujući 'divnom' producentu 1999. odigrala ulogu života u 'Zaljubljenom Shakespearu' i osvojila Oscara.

'Moram reći, Harvey Weinstein, poznat kao poprilično težak čovjek, no za mene je izvanserijski. Mislim da bi do kraja života mogla raditi filmove samo za Miramax i biti u potpunosti sretna', izjavljivala je tada Gwyneth Paltrow uzdižući u nebo holivudskog producenta, koji je u to vrijeme radio za Miramax.

Točno 20 godina kasnije, na godišnjicu prvog prikazivanja tog filma, Paltrow je promijenila priču, a Weinstein je veća tada bio osramoćeni holivudski mogul i seksualni predator s mnogobrojnim optužbama za seksualno zlostavljanje.

  • +9
Gwyneth Paltrow Izvor: EPA / Autor: NINA PROMMER

'On je bio zlostavljač, no ja se nisam bojala suprostaviti mu. Nisam ga se bojala, a jedno vrijeme, budući da sam bila zaštitno lice Miramaxa, imala sam osjećaj da je moja dužnost suprostaviti mu se. Često smo se svađali', priča je koju je krenula pričati u veljači ove godine.

A što se točno događalo ili nije između njih dvoje, mogla bi otkriti najnovija knjiga čija je tema seks skandal Harveyja Weinsteina pod nazivom 'She Said: Breaking The Sexual Harassment Story That Helped Ignite A Movement', a koju su napisali novinari New York Timesa, koji su prvi i objavili priču o slavnom holivudskom producentu i optužbama na njegov račun.

Iako se isprva činilo kako Gwyneth Paltrow ne želi raskrinkati Weinsteina, priča je zapravo drugačija - upravo ona pomagala je novinarima istraživačima da stupe u kontakt s nekim holivudskim zvijezdama, u potrazi za njegovim žrtvama. Uz sve to napokon je progovorila i otkrila kako joj je Weinstein prvi puta pristupio kao 22-godišnjakinji tražeći od nje seksualne usluge u zamjenu za dobre filmske uloge.

Ona je to tada ispričala svom tadašnjem dečku Bradu Pittu, koji je bijesan stupio u kontakt s Weinsteinom i zaprijetio mu ukoliko se ista stvar ponovi. Njezine navode, u samo nekoliko sati od objave, demantirao je njegov glasnogovornik tvrdeći kako je ona dio utjecajne holivudske obitelji - otac joj je bio top producent, majka slavna glumica, a krsni kum ni manje ni više nego Steven Spielberg.

'Njoj nisu trebali filmovi s Harveyjem Weinsteinom, ona je ta koja je željela snimati s njim i na kraju osvojila i top nagrade i gotovo cijelo desetljeće bila najplaćenija glumica', izjavio je glasnogovornik Harveyja Weinsteina.

Samo dva dana kasnije u medije su procurili mailovi koji su dokazivali da su ona i Weinstein prestali sa suradnjom 2003., no nastavili su biti prijatelji te joj je on povremeno nudio filmske uloge. 2007. Gwyneth je pozvala producenta na premijeru filma kojeg je snimio njezin mlađi brat Jake, a dvije godine kasnije drugi su mailovi otkrili da se s njim susrela u njegovom uredu na Manhattanu.

Nakon što je on nahvalio njezinu ulogu u filmu 'Country u srcu', u odgovoru, Gwyneth ga je nazvala imenom kako je zvala svog kućnog ljubimca: 'Hvala ti Bomber, to mi puno znači. Uložila sam sve u tu ulogu i drago mi je da ti se sviđa.'

Izvori bliski holivudskoj glumici tvrde kako je objavom tih mailova Weinstein zapravo želio samo skrenuti pozornost sa seksualnog zlostavljanja, za koji je bio optužen i da je to bio njegov očajnički potez.

'Imate sve te žene koje tvrde da ih je Harvey Weinstein ucjenjivao, nakon što su mu rekle 'ne', imate i jednu Gwyneth Paltrow koja mu je rekla 'ne', a on joj je nakon toga pomogao da postane najveća zvijezda u Hollywoodu. Hoćeš li se osvetiti ili nećeš? Što ćeš napraviti?', upitao se producentov glasnogovornik.

I dok Weinsteina u siječnju očekuje nastavak suđenja za silovanje i ostale seksualne zločine, danas 46-godišnja Paltrow nije pozvana ni kao svjedok.

  • +2
Gwyneth Paltrow i Harvey Weinstein Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Inače, davno prije negoli je cijeli skandal dospio u javnost, Harvey Weinstein predstavljao se kao lovac na ženske glumačke talente, a posebno je bio osjetljiv na četiri glumice, koje su se pojavljivale u njegovim filmovima. Riječ je o Nicole Kidman, Juliji Ormond, Tari Fitzgerald te Gwyneth Paltrow, koja je jedina od njih koja ga je i optužila za seksualno zlostavljanje.

Njezin prvi susret s Weinsteinom bio je kada je imala 21 godinu te je stigla na Toronto Film Festival. Susret se dogodio u liftu, a u samo nekoliko idućih mjeseci angažirao ju je u čak dva filma, uključujući i glavnu ulogu u adaptaciji romana 'Emma' Jane Austen.

Netom prije početka snimanja, stigao je u njezin apartman u hotelu na Beverly Hillsu kako bi, navodno, porazgovarali o ulozi. Iako je sastanak počeo sasvim normalno i uobičajeno, u jednom trenutku Weinstein ju je počeo masirati, tražeći od nje da mu se pridruži u spavaćoj sobi gdje bi jedno drugog mogli izmasirati. Paltrow je ostala u šoku, osobito jer ga je od milja zvala ujak Harvey i smatrala ga svojim mentorom.

Uspjela se izvući iz svega, no nije mu dala do znanja da je nešto krivo napravio. Ona je tada sve ispričala Bradu Pittu koji se s njim pak suočio na premijeri 'Hamleta' na Broadwayju. Nakon svega, Harvey Weinstein susreo se s Gwyneth i vikao na nju, prijeteći da će joj uništiti karijeru.

'Bila sam nitko i ništa. Dijete koje je imalo ugovor. Bila sam prestrašena i mislila da će mi dati otkaz', prisjetila se i dodala kako je nakon toga pokušala izgladiti sve stvari s njim, pristavši da snime još filmova, među kojima i 'Zaljubljeni Shakespeare', ' Talentirani gospodin Ripley' i 'Volim, ne volim'.

Kada je ostala trudna s prvim djetetom, kćerkom Apple, distancirala se u potpunosti od Weinsteina, no susreli su se ponovno 2016. godine kada joj je majka preminula. Nakon toga stupio je ponovno u kontakt s njom, otkrivši kako američki magazin istražuje njegov odnos sa ženama i zapravo želeći se osigurati da će ona šutiti.

Glumica je odbila na tu temu pričati za magazin, stoga su oni odustali od priče, no dala mu je jasno do znanja da neće šutiti zauvijek.

Kada su s njom stupili u kontakt novinari The New York Timesa, bili su uvjereni kako od nje neće imati nikakvu pomoć, no prevarili su se. Upravo ona odigrala je najveći dio u raskrinkavanju Harveyja Weinsteina, unatoč strahovima koji su postojali. Uspjela je nagovoriti i mnoge svoje kolegice da napokon progovore o svemu.

Ono što ju je najviše šokiralo kada je saznala da je upravo njezino ime koristio u većini slučajeva prilaženja žrtvama, obećavajući im jednaku karijeru kakvu je ona imala. Na sreću, skupila je dovoljno hrabrosti i snage i izašla sa cijelom pričom, ne dopuštajući da se više ponovi slučaj Harveyja Weinsteina.