prodaja i otkup duga

Hanfa: Upravitelj platforme Platime.hr mora surađivati u postupcima nadzora

06.05.2021 u 14:34

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) stajališta je da tvrtka Plati me d.o.o. sa svojom internetskom platformom Platime.hr i poslovnim modelom nije subjekt nadzora Hanfe, no kao upravitelj platforme dužno je surađivati u postupcima regulatornog nadzora, izvijestili su u četvrtak iz Hanfe

Kako se navodi u priopćenju nakon sjednice Upravnog vijeća Hanfe, internetska platforma Platime.hr zamišljena je kao oglasna ploča na kojoj bi vjerovnici imali mogućnost objave izdanih i po dužniku zaprimljenih i potvrđenih, dospjelih i nedospjelih računa, uz iskazivanje željene prodajne cijene za koju bi ustupili svoje potraživanje potencijalnom otkupitelju toga duga.

S druge strane, otkupitelji, među kojima mogu biti i financijske institucije, imali bi mogućnost dati ponudu za otkup oglašenih potraživanja. Platforma bi na taj način povezivala ponudu i potražnju, a imala bi mogućnost potpisivanja tipskih elektroničkih ugovora o ustupu potraživanja te bi na taj način omogućila transparentno sklapanje ugovora za sve dionike prijenosa određene tražbine, pojašnjavaju iz Hanfe. 

S obzirom da društvo Plati me d.o.o. služi kao svojevrsna oglasna ploča, Hanfa smatra da ono nije direktan subjekt nadzora, no riječ je o pravnoj osobi koja raspolaže informacijama koje su Hanfi potrebne da bi mogla utvrditi obavljaju li se poslovi faktoringa u skladu s propisima te će kao upravitelj platforme biti dužna surađivati u postupcima nadzora Hanfe te omogućiti uvid u poslovnu dokumentaciju i druge potrebne podatke, navode iz regulatora financijskih usluga. 

Dodaju kako je, ovisno o aktivnostima nelicenciranih subjekata na platformi, moguće da će Hanfa takve podatke zahtijevati i na kontinuiranoj osnovi. Naime, pojašnjavaju, preko te internetske platforme može doći do sklapanja pravnog posla faktoringa između ugovornih strana te postoj mogućnost da "pojedini otkupitelji, ukoliko bi radili poslove faktoringa na kontinuiranoj osnovi, odnosno kontinuirano otkupljivali nedospjele tražbine, budu ti koji prijeđu u neovlašteno obavljanje poslova faktoringa". 

Iz Hanfe iznose i nekoliko kriterija kojima će se voditi prilikom utvrđivanja da li povremena aktivnost otkupa nedospjelih tražbina prelazi u obavljanje poslova faktoringa.

Kao bitne kriterije pritom izdvajaju - je li cilj otkupa nedospjelih potraživanja osiguravanje stalnog izvora prihoda za osobu koja ih otkupljuje; je li način otkupa strukturiran tako da ima sve elemente ugovora o faktoringu ili ekvivalenta ugovora o faktoringu; oglašava li se takva osoba, direktno ili indirektno, kao netko tko otkupljuje nedospjela potraživanja te usmjerava li takve promidžbene aktivnosti prema javnosti ili prema užem skupu potencijalnih klijenata; koliko često takva osoba unutar razdoblja od godine dana otkupljuje nedospjela potraživanja te u kojim iznosima; provodi li takva osoba poslove otkupa nedospjelih potraživanja na način čija je svrha zaobilaženje obveze licenciranja kao faktoring društva;  radi li se o djelatnosti ekonomski sličnoj poslovima faktoringa, a koju osoba provodi u sklopu svoje osnovne djelatnosti koja je također podložna licenciranju i nadzoru od strane ovlaštenog tijela.

Ti kriteriji nisu međusobno isključivi te će se razmatrati u cjelini, a u cilju utvrđivanja da li se određeni subjekti putem platforme neovlašteno bave poslovima faktoringa, ističu iz Hanfe.

Regulator smatra i kako na istaknutom mjestu na platformi Platime.hr društvo treba jasno istaknuti upozorenje i informaciju otkupiteljima i potencijalnim otkupiteljima potraživanja koji povremeno obavljaju poslove otkupa nedospjelih tražbina, o odredbama Zakona o faktoringu i uvjetima koji bi se mogli na njih primjenjivati, ako bi prešli u kontinuirano i pretežito obavljanje poslova otkupa potraživanja u odnosu na njihove registrirane djelatnosti te bi time neovlašteno obavljali poslove faktoringa.