u obvezi

Hanfa naložila objavu ponude za preuzimanje PIK Rijeka

15.04.2021 u 15:36

Bionic
Reading

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je naložilo Gini Pastorčiću, Igoru Borovcu i društvu PIK-ESOP iz Rijeke da u roku od 90 dana podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje riječkog PIK-a d.d., a jednom ulagatelju zbog manipulacije tržišta izreklo je nadzorne mjere.

Kako se navodi u priopćenju Hanfe, obveza za preuzimanjem PIK-a nastala je 13. veljače 2019.

Naime, Hanfa je u provedenom postupku utvrdila da su Gino Pastorčić i Igor Borovac kao osobe za koje je utvrđeno da djeluju zajednički, stekli kontrolu nad PIK-ESOP-om, koje neposredno drži dionice PIK d.d., te da su time posredno stekli 58.300 dionica društva PIK, što predstavlja 28,85 posto udjela u temeljnom kapitalu, a time su zajedno s PIK-ESOP-om prešli kontrolni prag od 25 posto.

Budući da ponuda za preuzimanje društva PIK d.d. nije objavljena, a u cilju zaštite manjinskih dioničara društva PIK d.d., tim fizičkim osobama i pravnoj osobi naloženo je da Hanfi podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za u roku od 90 dana od primitka rješenja.

Temeljni kapital PIK-a Rijeka iznosi 81,7 milijuna kuna, a podijeljen je na 202.080 redovnih dionica, od čega 19.479 čine vlastite dionice vlastitih dionica, što predstavlja 9,64 posto udjela u temeljnom kapitalu. Te su dionice u razdoblju od 23. srpnja 2003. do 10. siječnja 2021. neprekidno bile uvrštene na Redovito tržište ZSE.

Prema podacima SKDD-a, na dan 4. veljače 2021. najveći pojedinačni dioničar PIK-a d.d. je PIK-ESOP.

Između ostalog, na sjednici Upravnog vijeća Hanfe doneseno je i rješenje kojim se izriču nadzorne mjere jednom ulagatelju – fizičkoj osobi zbog manipulacije tržištem kapitala.

Naime, kako se navodi, u postupku posrednog nadzora trgovanja ulagatelja za razdoblje od 1. siječnja 2020. do 30. rujna 2020. utvrđeno je da je ulagatelj tijekom trgovanja dionicama na Zagrebačkoj burzi često zadavao, mijenjao i otkazivao trgovinske naloge bez namjere da ih doista i izvrši. Također, naloge je zadavao tako da su količine i cijene u nalozima često značajno odstupale od prosječnih na Zagrebačkoj burzi za određenu dionicu. Kako doznajemo, riječ je o dionicama Instituta IGH, Vira i Đure Đakovića.

Takvo postupanje ulagatelja može stvoriti obmanjujući dojam da na tržištu postoji ponuda ili potražnja za određenom dionicom te je zakonom zabranjeno. Manipulacija tržištem kapitala, kao i pokušaji manipulacije, izričito su zabranjeni člankom 15. Uredbe o zlouporabi tržišta i člankom 515. stavkom 2. Zakona o tržištu kapitala, navodi se u priopćenju Hanfe.

Ističe se i da se takvim postupcima ulagatelja narušava integritet tržišta kapitala te se sudionicima šalju obmanjujući signali u pogledu cijena te ponude i potražnje za dionicama. Dugoročno, takvo postupanje smanjuje povjerenje u hrvatsko tržište kapitala te stvara lošu i iskrivljenu sliku o njegovu funkcioniraju, zaključuje se.