kolone, nervoza...

Gužve nedjeljom u trgovinama - komocija kupaca ili loš zakon?

09.01.2024 u 10:49

Bionic
Reading

Iza nas je prva nedjelja u novoj godini u kojoj je većina trgovina ostala zatvorena. One malobrojne koje su radile imale su goleme gužve. Jesu li navale i redovi pred trgovinama, pekarnicama i benzinskim postajama pokazatelj komocije kupaca koji se na vrijeme nisu opskrbili potrebnim namirnicama, loše smišljenog zakona ili lošeg planiranja trgovaca? Je li rješenje - proglasiti sajamske dane?

'Ima tu malo komocije. Građani su zaboravili da su bili blagdani kada se nije radilo i da će biti gužva ako opet svi krenu u trgovine, mislim da je vrijeme ispred nas da se svi bolje prilagodimo. Ova nedjelja treba biti pokazatelj da se treba bolje organizirati', rekla je predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić u HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog'.

'Ovu nedjelju se pokazalo da su trgovkinje radile kao za Badnjak i dan pred Novu godinu, vjerujem da će se to ipak smiriti jer neki poslodavci su nam rekli da su im nedjelje manje posjećene nego kad su radili prije, no ovo je bio splet okolnosti zbog neradnih dana prije', dodaje Štulić.

Naglasila je kako Zakon o trgovini ide u korist radnika.

'Apsolutna sloboda poslodavca da on utvrđuje kad će raditi i kad neće ne može postojati, radnici moraju imati određeno pravo da mogu pomiriti svoj privatni i poslovni život. Dvije trećine žena radi u maloprodaji, to su žene koje imaju malu djecu koja trebaju skrb. Nekad su morale napuštati radno mjesto jer nemaju kamo s djecom', rekla je Štulić.

Dopredsjednik HUP-ove udruge trgovina Mirko Budimir rekao je da su očekivali da će se u nedjelju stvoriti gužve pred rijetkim otvorenim trgovinama.

'Možemo zamisliti kako će biti na ljeto kada počne turistička sezona. Iako je prošle godine bilo duplo više nedjelja, trgovci su se već tada krajnjim naporima organizirali. Ovo što smo vidjeli sada za praznike, to će biti naša slika kada turisti dođu na ljetovanje', naglasio je dopredsjednik HUP-ove udruge trgovina Mirko Budimir.

'Trgovci imaju 16 nedjelja koje su morali rasporediti tijekom cijele godine, u Gradu Zagrebu je to tijekom 12. mjeseca gdje se rade sve nedjelje, dok se na moru rasporede za sezonu', kaže Budimir.

Kako kaže, nije dobar način kako su se riješile nedjelje te ističe da će o tome trebati razgovarati sindikati, Vlada i poslodavci, bez obzira na to kakva bude odluka Ustavnog suda.

Budimir je ponovio kako proglašavanje sajmenih dana nije dobro jer se odnosi na samo jedan dio poduzetnika.

'Unosimo dodatni nered', naglasio je.

Ačkar: Nije došlo do otkaza niti smanjenja plaća

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar pozdravlja neradne nedjelje.

'Potrošačko društvo je prilagodljivo, navike se mijenjaju. Šesnaest radnih nedjelja je jako dobro regulirano i na najbolji mogući način je uravnotežena sloboda i prava zaposlenika u trgovinama s poduzetničkom slobodom trgovca', rekao je Ačkar.

Istaknuo je da zbog donošenja zakona o trgovini nije došlo do otkaza niti do smanjenja plaća.

'Potreba za radnom snagom je veća, plaće se povećavaju, a negativnih učinaka nema', rekao je Ačkar.

Puljak: Zakon je loš

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak smatra kako "zakon nije dobro pogođen" te da je svima zakomplicirao život.

'Zalažemo se da trgovci sami odrede kada žele raditi, koliko žele raditi, a radnike koji rade nedjeljama i praznicima prikladno nagrade za svoj rad. Mislim da bi time postigli optimalniju situaciju da građani obave kupnju kada oni to žele, ako se dogodi da ne žele kupovati nedjeljom, tada bi se trgovci tome prilagodili', rekao je Puljak.

I ove nedjelje su bile ogromne gužve pred trgovinama koje su radile. Kako bi ublažili posljedice ovog zakona, u Splitu su sve nedjelje i praznike proglasili sajamskim danima.

'Mislimo da je sloboda izbora za trgovce, građane i goste, bolja i optimalnija od zakona koji je loš', naglasio je Puljak.

'Ja sam rekao da mi ispravljamo ono loše što HDZ donese. Iskoristili smo mogućnost, unutar zakona, koja nam se pruža', dodao je.