kako funkcionira

Ni trgovci, ni radnici, nitko se ne žali na neradnu nedjelju, evo zašto

31.10.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Ni trgovci niti radnici ne žale se na neradnu nedjelju, piše u utorak Večernji list, navodeći da se promet s neradne nedjelje prelio na petak i ponedjelja

Teško je predvidjeti utjecaj neradnih nedjelja u ovoj godini, budući da je zakon o svega 16 radnih nedjelja na snagu stupio 1. srpnja kad je na broj radnih dana u tjednu, a i prihode trgovaca, posebice u priobalju, dosta utjecaja imala i dobra turistička sezona.

No zbog nejednakog položaja malih trgovaca i velikih lanaca koji imaju puno više trgovina i formata – i lakše im se organizirati, vrlo izvjesno je da ovi manji i ranjiviji izvlače već deblji kraj, samo su neki od komentara kojima su ovih dana i na stručnim skupovima na tu temu trgovci ponovno osudili novi Zakon o trgovini kojim im se radno vrijeme, među ostalim, ograničava na samo 16 nedjelja u godini.

Ima i onih koji misle drugačije – potpredsjednik HOK-a Adolf Cvanciger smatra kako nova regulacija rada nedjeljom vodi i do zadovoljnijeg djelatnika. On bi radije slobodnu nedjelju nego neki dan u tjednu, izjavio je, podsjetivši kako je Zakon o trgovini koji je ograničavao rad nedjeljom zadnji puta “pao” na Ustavnom sudu jer se radila distinkcija između trgovaca s obzirom na veličinu prodajnih mjesta.

Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske kaže da se nitko od poslodavaca s kojima su razgovarali nije požalio na smanjenje prometa u mjesecima kad nisu radili nedjeljom. I nije bilo prijava da ne poštuju satnicu koja je, u skladu sa zakonom, nedjeljom veća 50 posto, piše novinarka Večernjeg lista Jolanda Rak Šajn.