dobar plan

Grupa Končar očekuje u 2021. godini deset posto veće poslovne prihode

17.12.2020 u 18:10

Bionic
Reading

Društva Grupe Končar u 2021. godini planiraju ostvariti 3,4 milijarde kuna poslovnih prihoda, što je 10 posto više u odnosu na procjenu poslovanja u ovoj godini, stoji u planu poslovanja za 2021. koji je u četvrtak na prijedlog Uprave usvojio Nadzorni odbor. Taj plan temelji se na dobroj ugovorenosti s kojom Končar završava poslovnu ovu godinu. Naime, stanje ugovorenih poslova na kraju 2020. godine iznosi 4,4 milijarde kuna i značajno je veće u odnosu na stanje na početku godine, ističe se u priopćenju.

Prema planu poslovanja za 2021., prihodi od prodaje na domaćem tržištu planiraju se u iznosu od 1,4 milijarde kuna, što je za 23 posto više u odnosu na procjenu poslovanja 2020. godine. Znatni utjecaj na povećanje prihoda na domaćem tržištu ima planirana isporuka vlakova za HŽ Putnički prijevoz, pojašnjava se u priopćenju.

Predviđen je i daljnji rast izvoznih prihoda, na 1,9 milijardi kuna, pri čemu će udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznositi 59 posto. Zemlje u koje se planira najviše izvoziti su Njemačka, Švedska, Austrija, Latvija, Mađarska, Makedonija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi se.

Ukupno planirani iznos novougovorenih poslova u 2021. godini je 3,1 milijardu kuna s udjelom od 58 posto na inozemnom tržištu.

U priopćenju se navodi i da se Končar Grupa u iznimno teškim uvjetima poslovanja uvjetovanih globalnom pandemijom koronavirusa u tijeku 2020. godine pokazala otpornom na krizu, ponajprije djelovanjem čitavog sustava i sposobnošću i predanošću zaposlenika. 

Iako je neizvjesnost oko daljnjeg razvoja i posljedica pandemije i dalje izrazito velika, plan poslovanja 2021. godine predviđa daljnji rast poslovanja i poboljšanje operativne učinkovitosti poslovanja, navodi se između ostaloga.