MVP

Grlić Radman u El Shattu: Hrvatske tvrtke zainteresirane za egipatsko tržište

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 30.03.2021 20:47
  • Objavljeno 30.03.2021 u 20:46
Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatske tvrtke pokazuju velik interes za prisutnost na tržištu Egipta preko kojeg im se otvara tržište za gotovo milijardu stanovnika, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u utorak na početku dvodnevnog posjeta najmnogoljudnijoj arapskoj državi.

Država s kojom Hrvatska ima tradicionalne prijateljske odnose, temeljene na dugogodišnjem razumijevanju i partnerstvu, Egipat je jedan od najvažnijih gospodarskih partnera Hrvatske, ne samo u Africi već i na prostoru Bliskog istoka, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

"Egipat ima dobre odnose s arapskim svijetom i preko Egipta otvara nam se tržište za gotovo milijardu stanovnika što tvrtkama omogućuje da se upravo kroz svoje egipatsko poslovanje usredotočuju i na šira regionalna tržišta", rekao je Grlić Radman.

Mogućnosti suradnje vidi u industrijama poput naftne, drvne industrije, energetike, brodogradnje, obrambene industrije te infrastrukturnih radova.

Posjet Egiptu hrvatski šef diplomacije počeo je odavanjem počasti na hrvatskom memorijalnom groblju u El Shattu, mjestu zbjega gotovo 30.000 Hrvata izbjeglih u vrijeme Drugog svjetskog rata, uglavnom iz Dalmacije, Dalmatinske Zagore, s otoka.

"Njih 856 je umrlo i zato smo danas za njih položili vijence i zapalili svijeće", rekao je.Ministar je obišao i Sueski kanal, gospodarski posebno važnu zonu koja privlačni važne investicije. U hrvatskom izaslanstvu su i poslovni ljudi, gospodarstvenici, među njima predstavnici INA-e, Iskre, Norme, IGH.

Posebna prigoda za istraživanje mogućnosti suradnje između hrvatskih i egipatskih partnera bit će gospodarski forum u srijedu koji će okupiti više od 120 poslovnih ljudi, a Grlić Radman će ga otvoriti s egipatskim kolegom Samehom Shoukryijem.

Kao jedan od zanimljivih projekata istaknuo je tehnologiju rafiniranja mineralnih pijesaka koji priprema jedna hrvatska tvrtka u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj te egipatskim partnerom.

Hrvatskoj je suradnja s Egiptom važna i zbog odnosa Egipta s Europskom unijom te članstva u zajedničkom tržištu za istočnu i južnu Afriku, rekao je ministar Grlić Radman.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!