sp u rukometu 2021.

Neviđena drama u četvrtfinalu SP-a; Mikkel Hansen zaradio izravno isključenje, Danci tek nakon ruleta sedmeraca pobijedili Egipat

Bionic
Reading

Aktualni svjetski prvaci, rukometaši Danske, prvi su polufinalisti Svjetskog prvenstva u Egiptu. 'Vikinzi' su u prvom četvrtfinalu u neizvjesnoj utakmici svladali Egipat 39:38 (28:28, 34:34, 35:35) tek boljim izvođenjem sedmeraca...

Mikkel Hansen je s deset golova bio najbolji strijelac Danske, ali se umalo pretvorio u tragičara, jer je zaradio crveni karton na kraju prvog produžetka. Po šest golova postigli su Magnus Saugstrup i Lasse Svan.

Egipćane je s 11 golova predvodio Omar Yahia, a osam puta je precizan bio Yehia Elderaa.

Egipćani su pružili sjajan otpor favoriziranoj danskoj reprezentaciji. Na početku su poveli 3:0 i držali Dance bez zabijenog gola gotovo sedam minuta.

Ipak, aktualni svjetski prvaci su do 10. minute uspjeli izjednačiti, a na kraju prvog poluvremena imali su tri gola prednosti (16:13). No, to je ostala najveća prednost Danaca na utakmici...

Egipat je u drugom poluvremenu uspio izjednačiti već nakon četiri minute igre. Uglavnom u igri 'gol za gol' prošao je ostatak drugog dijela te je Egipat kod 28:28 imao pola minute za organizaciju posljednjeg napada za pobjedu i plasman u polufinale.

No, nevjerojatnu je pogrešku napravio Mamdouh, koji je ušao u teren prije nego što je njegov suigrač izašao i tako prisilio hrvatske suce Matiju Gubicu i Borisa Miloševića da ga isključe te loptu dodijele Dancima. No, u 22 sekunde danska reprezentacija nije uspjela organizirati smislen napad i uputiti šut prema golu Egipćana.

Mamdouhu se u završnici prvog produžetka revanširao Mikkel Hansen. Pri vodstvu Danske 35:34 na nekoliko sekundi prije kraja Hansen je bacio loptu na tribine kad su hrvatski suci označili da je Danska odugovlačila te im oduzela loptu. Pregledom snimke Gubica i Milošević su zaključili da je Hansenov prekršaj za crveni karton i sedmerac Egipćanima. Sanad je bio siguran realizator, čime je domaća reprezentacija izborila i drugi produžetak od dva puta po pet minuta.

  • +9
Danska - Egipat, četvrtfinale, SP u rukometu; 27.1.2021. Izvor: EPA / Autor: Mohamed Abd El Ghany / POOL

U drugih deset minuta Egipćani su jednom zatresli mrežu, a Danci niti jednom sve do posljednje sekunde, kad je hrvatski sudački par opravdano pokazao crveni karton Elmasryju koji je ometao izvođenje deveterca i na sedmerac za Dance. Magnus Jacobsen je pogodio te je odluka o polufinalu pala u raspucavanju sedmeraca.

Junak pobjede Danaca postao je najbolji rukometaš svijeta za prošlu godinu - golman Niklas Landin - koji je zaustavio dva udarca Egipćana u prvoj i zadnjoj seriji, a Lasse Svan je pogodio za konačnih 39:38.

Danska će u polufinalu SP-a igrati protiv pobjednika četvrtfinalnog obračuna Španjolske i Norveške koji je na rasporedu od 20.30 sati, baš kao i preostala dva četvrtfinala u kojima se sastaju Francuska - Mađarska i Švedska - Katar.