borba sa sad-om

Gazprom želi još veći udio u europskom tržištu plina

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 06.02.2019 17:27
  • Objavljeno 06.02.2019 u 17:27
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ruski plinski div Gazprom želi dodatno povećati udio u europskom tržištu plina, nakon rekordnog izvoza u 2018. godini, predviđajući pad europske proizvodnje u uvjetima veće potražnje, izjavila je menadžerica kompanije Elena Burmistrova.

Prošle je godine Gazprom Europi, uključujući i Tursku, prodao više od 200 milijardi prostornih metara plina, a njegov je udio u tom tržištu premašio jednu trećinu.

U razgovoru za Reuters Burmistrova je istaknula da Gazprom može nadoknaditi smanjenu proizvodnju u Europskoj uniji koja je koncentrirana u nizozemskom Groningenu, nekada najvećem europskom plinskom polju.

„Proizvodnja u Sjevernom moru također se postupno smanjuje... Dakle, oslobađa se prostor za ruski plin”, rekla je čelnica ruskog diva na marginama konferencije Europski plin u Beču.

U međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) procjenjuju da će se proizvodnja plina u EU do 2040. godine prepoloviti.

Rusija izvozi plin u Europu već dulje od 50 godina i ne može si priuštiti gubitak unosnog tržišta na kojem ostvaruje prihode u protuvrijednosti pet posto BDP-a ukupne vrijednosti 1.600 milijardi dolara.

Po riječima Burmistrove, Gazprom nastoji povećati udio u europskom tržištu gdje generiraju dvije trećine prihoda od prodaje plina.

"Prema preliminarnim procjenama, naš udio (u europskom tržištu) iznosio je u 2017. godini 34 posto a u 2018. možda je dosegnuo i oko 35 posto”, kazala je.

Kompanija ne želi da njezini planovi o povećanju prodaje u Europi budu ocijenjeni pretjerano agresivnima, naglašava Gazpromova čelnica.

„Nismo zacrtali 40 ili 45 posto europskog tržišta”, dodala je.

Ustvrdila je također da američki ukapljeni prirodni plin (LNG) ne ugrožava dominaciju ruskog plina u Europi.

"Uvijek ćemo biti konkurentni u odnosu na američki LNG", kazala je Burmistrova.

SAD je od listopada prošle do siječnja ove godine Europi isporučio 3,23 milijuna tona ukapljenog prirodnog plina, u odnosu na samo 700 tisuća tona isporučenih u istom razdoblju godine ranije.

Amerikanci danas zauzimaju drugo mjesto na ljestvici vodećih europskih dobavljača ukapljenog plina, odmah nakon Katara, navodi Reuters podatke Reifinitiv Eikona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!