O MIGRANTIMA U STUDENOME

G20 dogovorio jačanje reformi radi osnaživanja rasta

06.09.2015 u 08:48

Bionic
Reading

Financijski čelnici 20 najvećih gospodarstava svijeta dogovorili su se u subotu jačati reformske napore jer oslanjanje na ultra niske kamatne stope nedovoljno je za ekonomski rast koji je razočaravajuće malen i obećali su o migrantskoj krizi razgovarati na summitu u studenome te borbu protiv porezne optimizacije uskladiti sa siromašnim zemljama

Međutim, na sastanku u Ankari ministri i guverneri središnjih banaka također su rekli da su uvjereni da će rasta biti, a kao posljedica tog rasta kamatne stope u 'nekim naprednim gospodarstvima' - što je kodno ime za Sjedinjene Države - morat će porasti.

'Monetarne politike nastavit će podržavati ekonomsku aktivnost u skladu s mandatima središnjih banaka, ali samo monetarna politika ne može dovesti do uravnoteženog rasta', stoji u izjavi ministara finacija i središnjih banaka G20 po završetku sastanka u glavnome gradu Turske.

Dužnosnici G20 pozdravili su jačanje aktivnosti u nekim gospodarstvima, ali i rekli da rast nije ispunio očekivanja jer reforme nisu provedene dovoljno brzo.

'Postižemo napredak glede ispunjavanja naših obveza... ali je potrebno više napora za provedbu', navodi se u završnoj izjavi.

Tursko predsjedništvo G20 najavilo je u subotu da će migrantsku krizu u Europi upisati na dnevni red summita šefova država i vlada u studenome jer 'cjelokupno čovječanstvo treba pridonijeti njezinu rješavanju', prenosi AFP.

'Pitanje izbjeglica nosi geopolitičke prijetnje' i njime će se morati baviti svjetski čelnici, rekao je zamjenik turskog premijera zadužen za gospodarstvo Cevdet Yilmaz zatvarajući sastanak.

Čelnici 20 najsnažnijih gospodarstava svijeta održat će godišnji sastanak na vrhu sredinom studenoga u Antalyji u Turskoj koja 2015. predsjeda.


Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IMO) objavljenima u utorak više od 350.000 migranata krenulo je na opasan put preko Sredozemlja do Europe od početka 2015. Najmanje 2600 ih je u tom pokušaju poginulo. Više od 230.000 od tih migranata stiglo je u Grčku preko Turske, većinom u bijegu od građanskog rata iz Sirije. Turska je primila gotovo 2 milijuna Sirijaca.

G20 i OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i i razvoj), obećali su na sastanku u Ankari uskladiti se sa siromašnim zemljama u borbi protiv porezne optimizacije.

'Glas zemalja u razvoju mora se čuti i njihove specifičnosti poštovati', stoji u priopćenju OECD-a.

OECD je poreznu suradnju provodio kroz automatsku razmjenu podataka čime je okončana bankarska tajna za bogate pojedince i uveo je nove propise protiv porezne optmizacije koji trebaju biti potvrđeni u studenome. No siromašne zemlje tvrde da se mjere u borbi protiv optimizacije dogovaraju samo unutar 'kruga bogatih zemalja'.

Nobelovac za ekonomiju Josephh Stiglitz smatra da se razgovori o tom pitanju moraju voditi na razini Ujedinjenih naroda.

Porezna optimiizacija je pojam za često zakonite prakse kojima velika poduzeća mogu platiti vrlo malo poreza ili ga uopće ne platiti na neke prihode tako što će ih umjetno prebaciti u porezne oaze. Poduzeća tako ostvaruju uštede igrajući na kartu razlika između raznih poreznih režima.

G20 čine Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države, a 20. je Europska unija.