oprezno s neprijateljem

Monetizacija zaplijenjene ruske imovine: Francuzi negoduju, traže širi konsenzus

29.02.2024 u 14:21

Bionic
Reading

Francuski ministar financija Bruno Le Maire javno je u srijedu osporio tvrdnju američke kolegice Janet Yellen da međunarodni zakoni nude uporište za zapljenu zamrznute ruske imovine, ustrajući na podršci skupine G20 koja obuhvaća i Kinu i Rusiju

Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je u utorak uoči sastanka ministara financija i guvernera članica skupine G20 da u potpunosti podržava "važan prvi korak" EU-a i usmjeravanje prihoda od zamrznute imovine u obnovu Ukrajine, ali da na tome ne bi trebalo stati.

„Iako bismo trebali povlačiti poteze zajedno i promišljeno, smatram da se sa snažnim međunarodnopravnim, ekonomskim i moralnim argumentima može reći da na tome ne bi trebalo stati", izjavila je Yellen.

Ti argumenti govore u prilog monetizaciji ruske imovine, bilo zapljenom bilo upotrebom u ulozi kolaterala za zaduživanje, rekla je američka ministrica, zaključivši da taj potez opravdava "teorija o protumjerama".

Na pitanje novinara što misli o toj teoriji, francuski ministar rekao je u srijedu da se ne slaže s američkom kolegicom.

"Smatramo da ta pravna osnova nije dovoljna", izjavio je Le Maire. Potreban je široki međunarodni konsenzus, dodao je.

"Tu pravnu osnovu trebale bi prihvatiti ne samo europske zemlje i zemlje G7, već sve države članice svjetske zajednice. Mislim pritom na sve članice G20. Ne bismo trebali sijati nove podjele među članicama G20", naglasio je francuski dužnosnik.

Uz SAD, Japan i Kanadu, skupina G20 obuhvaća i Brazil, Rusiju i Kinu, podsjeća Reuters.

EU je već napravio značajan korak planom o zapljeni prihoda od zamrznute imovine, rekao je Le Maire, a njegovo mišljenje dijeli i njemački ministar financija Christian Lindner.

Dužnosnici uže skupine G7, koja obuhvaća najrazvijenija svjetska gospodarstva, pokušavaju već godinu dana dogovoriti plan o upotrebi 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine. Čelnici G7 zatražili su moguća rješenja do lipnja.

Oko 200 milijardi dolara blokirano je na računima u Europi, uglavnom u belgijskoj klirinškoj kući Euroclear.

Stavovi nisu nužno u sukobu, rekao je novinarima nakon sastanka ministara članica G7 zamjenik japanskog ministra financija za međunarodne poslove Masato Kanda.

"Nastavljamo s raspravama iza zatvorenih vrata prema zajedničkom cilju, a to je potraga za mjerama koje su u skladu s međunarodnim zakonima", dodao je japanski dužnosnik.

Kanada se slaže s mišljenjem SAD-a da bi trebalo hitno napraviti novi korak u procesu zapljene ruske imovine kako bi se pomoglo Ukrajini, izjavila je u utorak ministrica financija Chrystia Freeland.

Japanski dužnosnik nije želio precizirati stav Tokija, rekavši te da će prijedlog o zapljeni prihoda od zamrznute imovine vjerojatno poduprijeti skupina G7 i šira međunarodna zajednica.

Neki europski dužnosnici upozorili su da bi zapljena ruske imovine naškodila statusu svjetskih rezervnih valuta koji imaju dolar, euro i jen, napominje Reuters, ne navodeći imena.

Britanski premijer Richi Sunak napisao je u prilogu za nedjeljno izdanje The Timesa da bi zapadne države "trebale biti hrabrije u konfiskaciji ruske imovine".

"Moramo hrabrije udariti na rusko ratno gospodarstvo... I moramo biti hrabriji u zapljeni stotina milijardi zamrznute ruske imovine", smatra britanski premijer.

Izvršna direktorica Eurocleara upozorila je sredinom veljače u razgovoru za Financial Times da bi upotreba ruske imovine za kolateral zapravo bila zapljena "na mala vrata".

"Upotreba imovine koja vam ne pripada za kolateral prilično je blizu neizravnoj zapljeni ili obavezi zapljene u budućnosti, što bi moglo imati potpuno iste učinke na tržišta kao i izravna zapljena", naglasila je Lieve Mostrey.

I izravna i neizravna zapljena mogli bi izložiti Euroclear tužbi, naglasila je Mostrey.

"EU ne može spasiti Euroclear", upozorio je nemenovani visoki dužnosnik krajem siječnja. "Euroclear upravlja bilijunima i njegov bankrot uvelike bi nadmašio proračun EU-a. Moramo uravnotežiti rizike i dobit", dodao je.