ODABRALI PUTNICI

[FOTO] Ovo su najbolji aerodromi na svijetu: Samo jedan europski ulazi u top 5, a Tuđmana nema ni u najboljih 100

22.03.2023 u 21:00

Bionic
Reading

Putnici su opet odabrali – najbolji aerodromi na svijetu nalaze se u Aziji. Zračne luke u Singapuru, Dohi i Tokiju tako su zauzele prva tri mjesta među najpopularnijima, a na listi najboljih deset dosta dobro se drži i pokoja u Europi. Zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman očekivano se nije našla na popisu najboljih 100

Britanska konzultantska tvrtka Skytrax ponovno je utvrdila koji su aerodromi najpopularniji među putnicima. Skytrax je za ovogodišnje izdanje anketirao milijune putnika diljem svijeta te su oni, između ostalog, morali ocijeniti čistoću, gastronomsku i ponudu šopinga, udobnost, ali i popratne sadržaje u zračnim lukama koje su posjetili.

Kako piše Spiegel, glavnu nagradu, World Airport Awards, poslije nešto slabijeg ranga prošle godine (treće mjesto) ponovno je odnio međunarodni aerodrom Changi u Singapuru. Nakon što je poslovanje ove zračne luke bilo teško pogođeno restrikcijama uslijed covida broj putnika ponovno je počeo rasti te se očekuje da će do sljedeće godine biti opet na razini prije pandemije.

Aerodrom u Singapuru jedan je od najvećih u Aziji, a ističe se zbog staklene kupole ispod koje se nalazi vodopad usred šume koju okružuju trgovine, restorani, ali i hotel. Changi je odnio i nagradu za najbolji restoran u zračnoj luci, najbolje popratne sadržaje, ali i najbolji hotel.

10 najboljih zračnih luka na svijetu 2023. (prema Skytraxu)

  1.  Singapur - Changi, Singapur 
  2.  Doha - Hamad, Katar
  3.  Tokio - Haneda, Japan
  4.  Seul - Incheon, Južna Koreja
  5.  Pariz - Charles de Gaulle, Francuska
  6.  Istanbul, Turska
  7.  München, Njemačka
  8.  Zürich, Švicarska
  9.  Tokio - Narita, Japan
  10. Madrid - Barajas, Španjolska

Nagradu za najbolje iskustvo šopinga je pak dobio aerodrom koji se plasirao na drugom mjestu ljestvice najboljih zračnih luka – onaj u Dohi - a nagradu za čistoću odnijela je međunarodna zračna luka u Tokiju, plasirajući se na treće mjesto u ukupnom poretku. Potonja je briljirala i u kategorijama pristupačnosti i povezanosti s javnim prijevozom.

  • +4
Aerodrom Changi u Singapuru Izvor: Profimedia / Autor: Warren Seah / Alamy / Alamy / Profimedia

Među deset najboljih ove godine našlo se i pet europskih aerodroma. Tako je na petom mjestu pariška zračna luka Charles de Gaulle, na šestom istanbulska, na sedmom minhenska, a slijede ona u Zürichu na osmom mjestu (ujedno najsigurnija na svijetu) te Madrid-Barajas, koja je sa 16. ove godine skočila na 10. mjesto.

  • +5
10 najboljih aerodroma na svijetu Izvor: Profimedia / Autor: Neil Farrin / robertharding / Profimedia

Od poznatijih europskih zračnih luka, Düsseldorf i Frankfurt i dalje zauzimaju 21. i 25. mjesto, a glavna europska zračna središta London - Heathrow i Amsterdam - Schiphol ove godine se nisu baš proslavila. Prvi je pao s 13. na 22. mjesto, a drugi s 15. na 29. Što se pak tiče rukovanja prtljagom, nakon prošlogodišnjeg kaosa u europskim zračnim lukama nagrada je očekivano pripala aerodromu izvan nje. Prtljagom se naime nabolje rukuje u Bahreinu.