DAN FER-a

[FOTO] Obilježen Dan FER-a, novi dekan Bilas o viziji fakulteta: 'Studenti ostaju na prvom mjestu'

25.11.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Obilježen je još jedan Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, kad se široj javnosti prvi put obratio novoizabrani dekan Fakulteta prof. dr. sc. Vedran Bilas, predstavivši svoju viziju FER-a, vodeće hrvatske obrazovne i istraživačke institucije u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva, koja, pored gotovo 700 djelatnika, okuplja zajednicu od 4000 studenata na svim razinama studija

Dekan Bilas osvrnuo se na društvenu ulogu FER-a te na okruženje i infrastrukturu kakve FER treba da bi ispunio svoje pune potencijale s ciljem daljnjeg poticanja rada svojih iznimnih znanstvenika i inženjera koji već desetljećima generiraju nova znanja te osnažuju hrvatsko gospodarstvo i znanstvenu izvrsnost.

Ponajbolji maturanti upisuju FER

'Zahvalan sam na podršci koju sam dobio od fakultetskog vijeća. Moram istaknuti da su pred nama izazovna vremena, no kao inženjeri nudimo i nalazimo rješenja za te izazove. FER je najveće obrazovno istraživačko i inovacijsko područje tehničkih znanosti u Hrvatskoj, koje uživa ugled i ima status prestižne ustanove u svakom pogledu, gdje sastaju izvrsni inženjeri i znanstvenici. Surađujemo s poduzećima, po visokim, stručnim i etičkim kriterijima. Sa studentima i zaposlenicima gradimo potencijal koji će Hrvatsku voditi naprijed i snažno utjecati na njezin razvoj. No za to nam je potrebna podrška u unaprjeđenju infrastrukture', istaknuo je Bilas te dodao FER treba obnoviti i proširiti svoje prostorne kapacitete.

Naglasio je da u svojoj dugoj tradiciji FER-a studenti ostaju na prvom mjestu, te da na svim razinama studija imaju 4000 studenata. Od 560 brucoša, 500 je ponajboljih u fizici i matematici na državnoj maturi svake godine. FER je na prvoj listi fakulteta dvostruko više učenika, odnosno studenata nego ih FER može upisati, zbog čega je, kako je Bilas istaknuo, ključno prostorno proširenje. Bilas je podsjetio da FER potiče suradnju sa srednjim školama u popularizaciji znanosti i struke, te da učenike žele upoznati s načinima rada na fakultetu i dati im kroz zajedničke projekte priliku da vide što i na kakvim projektima rade.

Hrvatska treba FER, ali i FER treba Hrvatsku

'Na fakultetu su važni i znanje i radne navike, ali i visoka motivacija. Poručujem učenicima koji bi kod nas željeli studirati: u subotu imamo Dan otvorenih vrata, pa budite vi među najboljima koji upišu FER. Nudimo vrhunsku izobrazbu koja našim magistrima elektrotehnike i informacijsko-komunikacijske tehnologije i računarstva otvara vrata najprestižnijih svjetskih kompanija. Velika potražnja na tržištu rada utjecala je i na ponudu dobro plaćenih poslova za studente.

Trudimo se i zalažemo za očuvanje kvalitete studiranja; da studenti ostvare svoj puni potencijal, završe studij, da ostanu u Hrvatskoj i pokrenu svoje poduzeće ili se pridruže velikim poduzećima. Visoki profesionalni izazovi i dobri životni uvjeti ključni su za ostanak u Hrvatskoj, a treba nam šira podrška za stvaranje takvih uvjeta', naglasio je Bilas.

Ustvrdio je da je Hrvatska članstvom u Europskoj uniji ušla u globalnu utakmicu za zadržavanje i privlačenje talenata, i to ne samo domaćih već i stranih, na čemu FER aktivno radi.

'Imamo studijske programe na engleskom jeziku, surađujemo s hrvatskim tech poduzećima na promociji tih studija, zalažemo se za uvođenje stipendija stranim studentima i cjelovit pristup predstavljanju naših sveučilišta u svijetu. Radimo na iskoracima u programu za cjeloživotno obrazovanje. Uz postojeće specijalističke postdiplomske studije planiramo pokrenuti i kratke programe usavršavanja s partnerima iz Hrvatske i inozemstva', rekao je Bilas te dodao da FER danas ima 690 zaposlenika, od čega 266 njih ima doktorat znanosti.

  • +59
Dan FER-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Čak 223 projekta vrijednih 30 milijuna eura

Naveo je i da su na FER-u aktivna 223 istraživačka razvojno-inovacijska projekta ukupne vrijednosti više od 30 milijuna eura. Većina sredstava je iz europskih fondova. Surađujemo s CERN-om (Europskom organizacijom za nuklearna istraživanje) i rade na projektima Europske svemirske agencije.

'FER je integriran u europski istraživački prostor. Zapošljavamo doktorande, istraživačke i profesore iz inozemstva, u čemu se natječemo s najboljima. No da bismo bili uspješniji i konkurentniji u tome, treba nam regulatorni okvir koji prepoznaje projekte zapošljavanja znanosti i omogućava konkurentne plaće, jer u protivnom ne možemo zaposliti vrhunske stručnjake, istraživača i profesora. Žao nam je da još nije došlo do promjena unatoč našim prijedlozima. Važan do našeg poslovanja je snažna suradnja s hrvatskom industrijom. U ovoj godini bilo je aktivno 63 projekta, u čemu smo surađivali i s Ministarstvom gospodarstva, a pokrećemo s partnerima iz industrije nove projekte i inicijative. Hrvatski tehnološki startupi mogli su narasti u jednoroge zahvaljujući među ostalim i FER-u', ustvrdio je Bilas.

Na FER-u je u tijeku projekt cjelovite obnove nakon potresa koji uključuje konstrukcijsku i energetsku obnovu. 'Pripremamo se za djelomično iseljavanje u zamjenske prostore tijekom tih radova, no održat ćemo i dalje kvalitetu studija u tom razdoblju. Trebamo dodatnu infrastrukturu kako bismo zadržali zamah u znanosti, istraživanju i obrazovanju, te da nastavimo raditi u stimulativnom i podupirućem okruženju. Naši profesori među najcitiranijima su u svijetu, a studenti ostvaraju nagrade na najprestižnijim natjecanjima. Vodeća smo institucija po broju projekata i bez FER-a nema rasta i razvoja STEM-a u Hrvatskoj. Postavili smo visoke standarde, igramo svojevrsnu Ligu prvaka, a potvrdu želimo na stranim rang listama. Ono što radimo na FER-u želimo prenijeti i na Hrvatsku, a kao inženjeri ćemo uvijek rado dijeliti znanje, ali i realna rješenja. Naši pokazatelji uspješnosti ostat će visoki unatoč potrebi za infrastrukturom. Hrvatska treba FER, ali i FER treba Hrvatsku', poručio je Bilas te najboljim studentima dodijelio nagrade.

Svečanosti Dana FER-a su prisustvovali brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva, među njima i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i saborski zastupnik Miro Totgergeli, ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Stjepan Lakušić. Istaknute su važne poruke s ciljem poticanja daljnjeg rada znanstvenika i inženjera, najuspješnijim studentima uručene su nagrade, a svečanost se nastavlja i sutra, Danom otvorenih vrata.

Tomislav Tomašević istaknuo je FER 'kao simbol kvalitete visokog obrazovanja u Hrvatskoj', te dodao da je posebno ponosan što se ta institucija nalazi upravo u Zagrebu.

'Značajni su i znanstveno-istraživački projekti i inovacije koje FER provodi ne samo na fakultetu i u suradnji s privatnom i javnim sektorom, već i sa školama, gdje FER razvija matematičku, informacijsku, digitalnu i medijsku pismenost učenika, te tako ujedno unaprjeđuje STEM područje u obrazovanju', rekao je Tomašević. Najavio je da će u Gradskoj upravi raspravljati o suradnji Sveučilišta, Grada Zagreba, privatnog sektora i sveučilišta, kako bi se ta suradnja pojačala.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić kao ključne projekte naveo je obnovu infrastrukture FER-a, ali i Centra za istraživanje na kampusu Borongaj. Ustvrdio je da je ključno mladima omogućiti dobro plaćene poslova nakon završetka fakulteta, te da važnu ulogu pritom imaju sinergija Sveučilišta i gospodarstva, kao i razvoj vještina te mogućnost ostanka u Hrvatskoj.

'Puno je želje i truda kako bismo išli korak dalje, što je Sveučilište u Zagrebu i prepoznalo, no jedan od problema su i dalje financijska sredstva te kako se ona mogu osigurati i iskoristiti, u čemu nam već pomažu i ministarstva', istaknuo je Lakušić.

Da FER po pitanju ulaganja, inovacija i znanstveno-istraživačkih projekata odskače od prosjeka istaknuo je i saborski zastupnik Miro Totgergeli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

'FER se promentuo u najveću znanstveno-obrazovanju instituciju u području informacijskih tehnologija i elektrotehnike u Hrvatskoj, koju svake godine upišu ponajbolji maturanti. Ne sumnjam da će FER nastaviti biti pokretač ključnih promjena u gospodarstvu i društvu koji će pozicionirati Hrvatsku na svjetskoj mapi', poručio je Totgergeli.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je da uslijed izazovnih vremena, brzih promjena te novih trendova na tržištu visoka učilišta moraju biti inovativna i fleksibilna, ali i podrška mladima.

'FER je odličan primjer toga što dokazuju znanstveno-istraživački projekti, studijski programi i povezanost s gospodarstvo. Veseli nas i što Ministarstvo gospodarstva prati i uključuje se u te vrijedne projekte, jer želimo poticati znanstvenu izvrsnost i jačanje gospodarstva. U natječajima koje vežemo uz istraživanje i razvoj čak 63 projekta provodimo u suradnji s FER-om' naveo je Filipović.