u starom ruhu

Nakon dvije godine publika se vratila u Milijunaša! Mladi FER-ovac odustao na pitanju za 125 tisuća kuna, biste li vi znali odgovor?

12.05.2022 u 21:30

Bionic
Reading

Nakon dvije duge pandemijske godine publika se ponovno vratila u studio Milijunaša, a voditelj Tarik Filipović skoro je 'pustio suzu'

Student računarstva na FER-u, 21-godišnji Fabijan Bošnjak iz Samobora, bio je jedan od sudionika večerašnjeg izdanja Milijunaša, donosi HRT.

Bošnjak je pomoć džokera zatrebao na sportskom pitanju za prelazak drugoga praga. Prvo je upotrijebio džoker "pola-pola", a zatim je student računarstva na FER-u zatražio i pomoć znalaca te je prihvatio sugestiju Brune Roberta koji je istaknuo kako misli da su naši olimpijci osvojio tri zlatna odličja.

Bio je to ujedno i točan odgovor. Zlatni u Tokiju bili su taekwondoašica Matea Jelić, braća Sinković u dvojcu, te Nikola Mektić i Mate Pavić u teniskim parovima. Srebro su osvojili jedriličar Tonči Stipanović u klasi Laser, teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig, te gimnastičar Tin Srbić, dok su se broncom ovjenčali taekwondoaš Toni Kanaet i Damir Martin u samcu. Hrvatska je u Tokiju zauzela 26. mjesto na ljestvici osvajača medalja te su to druge najuspješnije OI za Lijepu Našu. 

Uslijedilo je pitanje iz povijesti. Ne bi li osvojio 64.000 kuna, natjecatelj je trebao odgovoriti je li najduže trajao Prvi punski rat, Prvi križarski rat, Prvi balkanski rat ili Prvi svjetski rat. Iskoristio je džokera "zovi" i uvažio njegovo mišljenje kako je posrijedi Prvi punski rat, stigavši zatim i do 12. pitanja. 

Ipak, pitanje za 125.000 kuna bilo je ono na kojemu je FER-ovac odustao. Nije znao je li Ernest Hemingway, Albert Camus, William Faulkner ili Jean-Paul Sartre u novinama ugledao svoju osmrtnicu nakon što je u dva uzastopna dana 1954. preživio dvije zrakoplovne nesreće. 

Opredijeli bi se, rekao je, za Hemingwaya i bio bi u pravu. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost navedene je godine prvo bio u unajmljenom zrakoplovu nad tada Belgijskim Kongom, koji se srušio nedaleko od slapova Murchison. Idućega dana nalazio se pak u avionu kojim je trebao otputovati u Entebbeu po medicinsku skrb, ali se zrakoplov srušio pri uzlijetanju.