POTCIJENILI KINU I RUSIJU

Fond menadžeri lošiji od prosjeka tržišta

21.05.2009 u 09:08

Bionic
Reading

Prosječni rast dionica s tržišta u razvoju veći je od prinosa koje ostvaruju fondovi nekih od najpoznatijih investitora, kao što je Mark Mobius

Jedan od najvažnijih pokazatelja trendova, indeks MSCI Emerging Markets u kojem se nalaze dionice s najvećih svjetskih tržišta u razvoju od listopada je porastao za 65 posto, piše Poslovni dnevnik

S druge strane Templeton Developing Markets Trust, fond čijim ulaganjem upravlja investitor Mark Mobius u istom je razdoblju ostvario prinos od 44 posto. Još jedan poznati fond za ulaganje na tržišta kapitala u razvoju, Fidelity Emerging Markets Fund, zabilježio je prinos od 55 posto. Analitičari komentiraju kako podaci govore da se poznati fondovi i investitori nisu snašli u proteklim mjesecima.

Jedan od glavnih razloga za ovakav trend je to što fondovi i ulagači uglavnom nisu vjerovali u kineske dionice kao niti u dionice kompanija koje snažno ovise o ekonomskom rastu. Vrijednost kineskih dionica u posljednjih je nekoliko mjeseci porasla 17 posto, što je treći najbolji rezultat među 23 najveća tržišta u razvoju. Za takav razvoj događaja zaslužna je najava gotovo 600 milijardi dolara vrijednog paketa mjera za pomoć kineskom gospodarstvu koji je najavila tamošnja vlada.

S druge strane 'poznati' ulagači su podcijenili i ruske dionice, a MSCI Russia indeks je od tada zabilježio porast od čak 72 posto što je najbolji rezultat među tržištima u razvoju. Posljedica je to rasta cijena nafte na svjetskom tržištu te jačanja tečaja rublje u odnosu na dolar.