PRIHOD PORASTAO 13%

Financijski troškovi povećali gubitak Badela

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 10.11.2011 16:26
  • Objavljeno 10.11.2011 u 15:28
Zvjezdana Blažić Badel 1862

Zvjezdana Blažić Badel 1862

Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / CROPIX

Badel 1862 je u devet mjeseci osjetno povećao gubitak u poslovanju, unatoč solidnom rastu prihoda od prodaje. Na negativan rezultat presudan utjecaj imali su izuzetno visoki financijski rashodi s obzirom da u prvih devet mjeseci još uvijek nije do kraja završen proces dokapitalizacije te nisu provedeni dogovoreni reprogrami kredita poslovnih banaka

U prvih devet mjeseci 2011. Badel 1862 ostvario je 246 milijuna kuna prihoda od prodaje što predstavlja rast od 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu rasli su 15 posto, a u izvozu šest posto.

Iz Badela napominju da su u prošloj godini ostvareni prihodi od 16 milijuna kuna temeljem uprihodovanja ispravka vrijednosti potraživanja od Kalničkih voda Bionature koja su imala karakter ostalih poslovnih prihoda, a koja ove godine nisu ostvarena.

Rashodi iz osnovne djelatnosti u promatranom razdoblju iznosili su 246 milijuna kuna te su bili na nivou rashoda ostvarenih u prošloj godini. Rezultat iz osnovne djelatnosti je pozitivan i iznosi 4,32 milijuna kuna te je u odnosu na rezultat ostvaren prošle godine bolji za više od oko sedam milijuna kuna, a ako se eliminira utjecaj prihoda ostvarenih od ispravka vrijednosti Kalničkih voda, rezultat iz osnovnih aktivnosti je bolji za 22 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

Neto gubitak od 38,3 milijuna kuna veći je za 16,6 posto nego lani, a glavni razlog za to su izuzetno visoki financijski rashodi koji su dosegli 52,2 milijuna kuna. Iz Badela navode da je negativan financijski rezultat posljedica zastoja u provedbi dokapitalizacije. 'Unatoč Odluci Vlade RH koja je donesena krajem prosinca prošle godine, proces je zastao uz mnogobrojne izazove u njegovom provođenju pa su izostali očekivani planirani prihodi u srpnju i kolovozu od preko 20 milijuna kuna zbog desortiranosti i nemogućnosti kvalitetne pripreme turističke sezone', navode iz tvrtke.

Zastoj u provedbi dokapitalizacije rezultirao je izuzetno visokim financijskim rashodima zbog visokih kamata na ukupni dug te izostankom očekivanih efekata po reprogramu bankarskih obveza. To je utjecalo na rast gubitka od kamata koji iznosi 44,5 milijuna kuna, dok je prošle godine bio 33,5 milijuna kuna.

Provedba Odluke Vlade RH o vlasničkom i financijskom restrukturiranju u narednim mjesecima trebala bi dovesti do konačne stabilizacije redovnog poslovanja Badela.

Vlasničkim restrukturiranjem po Vladinom modelu C provest će se dokapitalizacija putem koje će država zamjenom potraživanja za udjel steći 70 posto, a zajedno s Kapitalnim fondom preko 76 posto temeljnog kapitala.

Po završetku upisa novog temeljnog kapitala slijedi provođenje financijskog restrukturiranja kroz već usuglašen reprogram kreditnih obveza kod poslovnih banaka. Također, stvorit će se i preduvjeti za nastavak operativnog restrukturiranja koje je zastalo zbog nelikvidnosti koja je prisutna uslijed visoke zaduženosti i visokih kamata.

U narednom periodu u Badelu očekuju rast prihoda kroz realizaciju nekoliko već pripremljenih projekata koji se odnose uglavnom na izvozne poslove, među kojima je u listopadu potpisani Ugovor o uslužnom punjenju s društvom Stock za tržište BiH te daljnji rast izvoza, prvenstveno vina, na kinesko tržište, ali i na tržišta Poljske i Njemačke.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi