KRAJ ERE JEFTINOG NOVCA

Financijski stručnjak: Sad je pravi trenutak za refinanciranje kredita

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 19.01.2018 11:35
  • Objavljeno 19.01.2018 u 11:35
Vjeko Peretić

Vjeko Peretić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Era takozvanog jeftinog novca bliži se svome kraju, a dio građana treba se treba se pripremiti na moguće više rate mjesečnih kredita. Upozoravaju na to ekonomski stručnjaci koji predviđaju rast kamatnih stopa, pa tako i Euribora. To se, naravno, neće dogoditi preko noći, no o tome svakako treba razmišljati na vrijeme, u Studiju 4 HRT-a o toj je temi govorio financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Kazao je da je nezahvalno pitanje kada bi moglo doći do spomenutog rasta, otprilike se očekuje da zbog popuštanja monetarne politike Europske centralne banke (ECB) bi do toga moglo doći krajem godine ili tijekom 2019. Određeni potezi ECB-a već idu u tom smjeru, možemo reći da to dolazi, dodao je.  

Na pitanje jesu li u opasnosti su samo krediti vezani za Euribor, rekao je da kada u okruženju porastu referentne kamatne stope, to će se odraziti i na nas i na RH.

'U najvećoj su opasnosti oni koji su vezani za Euribor, ta referentna kamatna stopa je imala najveći pad u posljednje vrijeme. Imamo i nacionalnu referentnu stopu koja se do sada i manje mijenjala i očekuje se da će se u tom najjačem udaru manje povećati', istaknuo je Peretić. 

Naglasio je da ne očekuje udar na građane kao u slučaju 'švicaraca' jer je tada bila kombinacija i porasta kamatnih stopa i porasta tečaja, a građani su sada zaštićeni da kada ugovaraju stambene kredite, da je uračunat i jedan i drugi scenarij. Dodao je da kada uzimate stambeni kredit, znate scenarij unaprijed. 

Očekuje da bi Euribor mogao porasti za 1%. Napomenuo je da su građani plaćali anuitete s tom cijenom kada Euribor nije bio toliko velik, no moraju očekivati da ako se to dogodi, da će porasti i njihova mjesečna obveza. 'I za to postoji rješenje - sada je jedan trenutak kada HNB, banke, financijski savjetnici i mediji već mjesecima upozoravaju da dolazi povećane kamatnih stopa, to je 100%', kazao je Peretić. 

Istaknuo je da sada kada su kamate na povijesno najnižim razinama, sada je prilika da svi krenu refinancirati svoje kredite, da pokušate uzeti s fiksnom kamatom i možete birati valutnu klauzulu u eurima ili kunama.

  • +1

Guverner HNB Boris Vujčić

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!