VEĆ IDUĆEG TJEDNA

Fed povećava kamate, bliži se kraj ere jeftinog novca

11.03.2017 u 12:41

Bionic
Reading

Nakon niza podataka koji ukazuju na ubrzavanje rasta američkog gospodarstva, ali i inflacije, vodeći bankari na Wall Streetu smatraju da će američka središnja banka gotovo sigurno idućega tjedna povećati kamatne stope

U anketi Reutersa, provedenoj u petak, 22 od 23 trgovca novcem očekuje da će Fed povećati ključne kamatne stope već na sjednici idućega tjedna jer se rast gospodarstva ubrzava.

U petak je, naime, objavljeno da je u veljači broj zaposlenih u SAD-u povećan za 235.000, znatno više od 190.000 koliko su očekivali analitičari, što ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada.

A predsjednica Feda Janet Yellen nagovijestila je nedavno da će kamate biti povećane vrlo skoro ako izvješće o zapošljavanju i drugi podaci to podrže.

Osim izvješća o zapošljavanju, povećanje kamata nagovještava i jačanje inflacije koja se polagano približava ciljanoj razini Feda od dva posto.

'Sve to ide u prilog tezi da će Fed idućega tjedna povećati kamate', kaže Michael Hanson, strateg u tvrtki TD Securities.

Očekuje se da će čelnici Feda na sjednici 14. i 15. ožujka povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,75 do 1,0 posto.

Uz to, Fed bi ove godine mogao znatno ubrzati tempo povećanja kamata, s obzirom da je američki predsjednik Donald Trump najavio smanjenje poreza građanima i kompanijama, te povećanje fiskalne potrošnje, među ostalim na infrastrukturne projekte. A to bi moglo potaknuti jačanje inflacije.

Fed je u posljednje dvije godine kamate povećao u dva navrata, za po 0,25 postotnih bodova.

U novoj anketi Reutersa 20 od 23 trgovca novcem očekuje da će Fed u ovoj godini kamate povećati u tri navrata, pa većina njih procjenjuje da će ključne kamate na kraju godine dosegnuti 1,25 do 1,50 posto.

To bi moglo negativno utjecati na države koje imaju velike dugove u dolarima jer će im to povećati cijenu zaduživanja.

Analitičari kažu da se bliži kraj ere jeftinog novca, započete globalnom financijskom krizom kada su monetarne vlasti širom svijeta krenule u spašavanje svojih gospodarstava smanjenjem kamata i dodatnim mjerama labavljenja monetarne politike.

Pomalo se već nazire i mogućnost zaoštravanja monetarne politike u eurozoni, s obzirom da se gospodarstvo tog bloka oporavlja od dužničke krize i da s rastom cijena nafte i sirovina počinje jačati i inflacija.

Čelnici Europske središnje banke (ECB) poručili su prošloga tjedna da će se vrlo labava monetarna politika voditi još barem do kraja ove godine.

No, Reuters doznaje da su čelnici ECB-a na redovnoj sjednici raspravljali i o mogućnosti povećanja kamatnih stopa i prije nego što okončaju programe kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno kupnje obveznica.

Premda je ta rasprava, piše Reuters, kratko trajala i nije dobila širu podršku, euro je u petak nakon te vijesti osjetno ojačao.