RUSKI VJESNIK

Fijasko Hrvatske na ruskom turističkom tržištu

27.08.2013 u 11:32

Bionic
Reading

Hrvatsko izdanje ruskog Vjesnika iz pera Svetoslave Cvetkove donosi tekst pod naslovom "Fijasko Hrvatske na ruskom turističkom tržištu", u kojem se navodi da je prodaja turističkih aranžmana za Hrvatsku smanjena i do 50 posto, te ukazuje na uzroke tome.

Novinarka navodi da je ovogodišnja sezona jako komplicirana za mnoge ruske turističke operatore koji posluju s Hrvatskom, a uvođenje viznog režima ukazalo je na niz problema u odnosima ruskih turističkih operatora i hrvatskih hotelijera.

Tako se uvođenjem viza za Ruse, navodi novinarka, prodaja turističkih aranžmana za Hrvatsku smanjila za 40 do 50 posto

"Za ruske turiste Hrvatska je oduvijek bila skupa destinacija, a sada će Rusi morati izdvojiti još više novaca, budući da će morati plaćati vize", navodi novinarka.

Dodaje da Hrvatska doživljava neuspjeh zbog drugih turističkih destinacija, recimo, Grčke gdje je već nekoliko godina turistička ponuda jeftinija.

U tekstu se navodi i da su problemi u konkretnom dijelu turističkog tržišta u mnogome povezani s posebnostima rusko-hrvatskog partnerstva. Naime, hrvatski hotelijeri žele s ruskim turističkim operaterima raditi isključivo pod uvjetima "prazno za puno". Na taj način turistički operater preuzima na sebe sav rizik poslovanja, a hoteli si unaprijed osiguravaju rezervacije.

Ruski turistički operateri pokušali su dobiti konkurentne cijene pod uvjetima alotmana pred početak sezone no, nisu naišli na razumijevanje kod hrvatskih hotelijera. Kao rezultat, neke ruske turističke tvrtke našle su se u situaciji u kojoj se njihovi gubitci nisu mogli nadoknaditi daljnjim radom. Upravo zbog toga je Ascent Travel, jedna od najvažnijih ruskih turističkih tvrtki, specijalizirana za putovanja u Hrvatsku, objavila odluku o odlasku s hrvatskog tržišta.

U ovakvim uvjetima postoji velika potreba za preispitivanje sustava odnosa među ruskim i hrvatskim partnerima, navodi uz ostalo u svom tekstu u ruskom Vjesniku Svetoslava Cvetkova.