PROTIV MARASOVE INICIJATIVE

Evo što kažu članovi HGK-a koji navijaju za Burilovića

19.11.2014 u 16:00

Bionic
Reading

Cromaris, Borovo i Tenagra – samo su neke od tvrtki čiji direktori i vlasnici podržavaju rad Hrvatske gospodarske komore (HGK). Njihovi su stavovi i dojmovi o radu HGK-a danas iz te institucije poslani putem priopćenja. Reakcija je to na izmjene zakona o HGK-u o kojem je započela javna rasprava, a koji gura ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Njegovim stupanjem na snagu promijenio bi se način glasanja u tijelima HGK-a čime bi automatski prestao mandat aktualnog predsjednika HGK-a Luke Burilovića, a usto Komora više ne bi bila obavezna za male tvrtke. Reakcije tvrtki koje podržavaju sadašnji rad HGK-a prenosimo u cijelosti

Goran Markulin, direktor tvrtke Cromaris Zadar:

Cromaris je najveća kompanija za akvakulturu u Hrvatskoj. Imamo aktivnu suradnju s HGK-om u segmentu ribarstva. HGK, odnosno Komorin sektor prehrambene industrije, u nizu aktivnosti odigrao je ključnu ulogu u pitanjima od presudne važnosti kako za sektor akvakulture tako i za Cromaris.

Primjerice, HGK već godinama pruža mogućnost predstavljanja akvakulture Republike Hrvatske u organizaciji FEAP - Federation of European Aquaculture Producers. Radi se o najutjecajnijoj organizaciji proizvođača koja je partner Europske komisije kod donošenja zakonske regulative vezano za akvakulturu u Europskoj uniji. Na taj način i proizvođači iz Hrvatske imaju mogućnost utjecati na segmente regulative EU-a kada se pita za mišljenje industrije, kao i kod dobivanja informacija iz prve ruke.

HGK je odigrao važnu ulogu u pitanju rješavanja produženja koncesija i zakonskih rješenja zbog kojih je 2009. došlo do prekida većine koncesija u morskom uzgoju što je za našu kompaniju puno značilo. HGK je koordinirao izradu standarda u industriji, kao što su određeni normativi koji nisu bili izrađeni u akvakulturi. Također, putem HGK-a komunikacija s ministarstvima - upravom ribarstva, veterinarstva i drugih - značajno je olakšana, strukturirana i dostupna svim poduzećima. HGK također djeluje putem županijskih komora. Cromaris d. d. ima sjedište u Zadru i također je od lokalne Županijske komore Zadar imao podršku u razvoju svojih projekata.

Općenito, doprinos HGK-a za našu tvrtku, ali i za cijeli sektor ribarstva, smatramo vrlo značajnim.

Hrvoje Šimac, direktor tvrtke Gradska sigurnost Šimac i sin, Split:

Hrvatska gospodarska komora bi po mojem mišljenju trebala ostati nezavisna gospodarska institucija, ustrojena isključivo radi promicanja interesa svojih članica. Komora bi trebala bezrezervno zastupati interese i stavove svojih članica, odnosno udruženja, te u biti postati pravi servis gospodarskim subjektima. Na temelju vlastitog iskustva mogu pohvaliti rad Komore na međunarodnom planu, gdje je poduzetniku puno lakše ostvariti međunarodne kontakte preko Komore nego što bi to uspio vlastitim angažmanom.

Također sam se osvjedočio da je puno lakše i jednostavnije pristupiti i ostvariti kontakt sa stranom tvrtkom ili udruženjem kada to ide preko Komore jer to ima jednu dodatnu težinu i ozbiljnost prema stranoj tvrtki ili udruženju.

Isto tako, preko Komore se puno lakše pristupa i domaćim institucijama radi ostvarivanja interesa strukovnih udruženja, u to nema sumnje.
Kad je riječ o promjenama unutar same Komore, smatram da se treba puno više otvoriti prema svojim članicama i udruženjima, upoznati ih s mogućnostima koje im preko Komore stoje na raspolaganju jer mi se ponekad čini da poduzetnici ni ne znaju što sve mogu dobiti od Komore. Komora mora nastaviti s vlastitom reorganizacijom i unutarnjim reformama kako bi bila još efikasnija i učinkovitija, a članice, odnosno udruženja moraju biti u njezinom fokusu.

Predsjednici ili predstavnici udruženja pod hitno moraju ući u sastav Skupštine Komore, te time dobiti i veća upravljačka prava i direktnu mogućnost kreiranja politika Komore, a time i mogućnost biranja Uprave odnosno Nadzornog odbora Komore.

Glede članstva u Komori, mišljenja sam da bi ono trebalo još uvijek ostati obvezno za sve pravne osobe, pogotovo zato što je HGK već samostalno ukinuo komorski doprinos te je ostala samo obveza plaćanja mjesečne članarine, a koja za mala trgovačka društva iznosi 42 kune mjesečno, što po mom mišljenju nije puno za ono što se zauzvrat od Komore može dobiti.

Tomislav Ćurko, glavni direktor tvrtke Čistoća Zadar, Zadar:

Kao predsjednik Udruženja komunalnog gospodarstva i voditelj Grupacije održavanja čistoće pri HGK-u, mogu reći kako nam je Hrvatska gospodarska komora uvelike pomogla oko kreiranja propisa vezanih uz našu djelatnost kao što su Zakon o održivom gospodarenju otpadom te Uredba o komunalnom otpadu.

HGK je mjesto koje omogućuje organiziranje gospodarskih subjekata iz naše djelatnosti radi usuglašavanja naših stavova i donošenja zaključaka za buduće djelovanje.
Ističem kako smo dosad za sve svoje aktivnosti na unapređenju naše djelatnosti dobivali pomoć i podršku HGK-a.

Boro Vujović, vlasnik i direktor tvrtke Opereta, Zagreb:

Nama je Komora bila i jest vrlo korisna. Moram reći da je do sada apsolutno zastupala naše interese unazad desetak godina, a to radi i danas. Za nas je HGK mjesto preko kojeg možemo doći do izražaja i gdje možemo dati svoj glas. Naš je stav da treba i dalje ostati organizacija koja nas na neki način uslužuje. Dosadašnji način financiranja nam je bio u redu, no ako i bude promjena, siguran sam da će svi članovi Udruženja poslovanja nekretninama - bude li potrebno - i dobrovoljno plaćati članarinu budući da smo zadovoljni s onime što nam Komora sada pruža.

Davor Krce, vlasnik i direktor tvrtke Tenagra, Bjelovar:

Moje mišljenje o Gospodarskoj komori Bjelovar je pozitivno, posebno jer se tu odvijaju razne edukacije, i to besplatne. To je za nas male poduzetnike jako, jako važno jer tako dobivamo informacije koje trebamo. Komora za nas, ljude iz prakse, predstavlja poveznicu sa zakonodavstvom i pomaže nam da dobijemo važne informacije na jednom mjestu.

Josip Keres, osnivač i direktor tvrtke Crotex, Bjelovar:

Suradnja s HGK-om me u potpunosti zadovoljava. Obavještavaju me o sajmovima na kojima nam pružaju određenu podršku i materijalnu pomoć. I dalje nas zanima suradnja s Komorom i od nje ćemo i dalje imati koristi.

Mile Kutleša, osnivač i direktor tvrtke BoleroLed, Severin:

Do sada smo imali vrlo kvalitetnu suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom. Dobivali smo uvijek potrebne informacije o stanju na tržištu te korisne procjene o smjeru u kojem se tržište kreće. Mnogo poziva je stizalo o gospodarskim i izložbenim sajmovima. Želio bih da Hrvatska gospodarska komora nastavi s radom u istom obliku kao i do sada.

Mladen Štajduhar, direktor Riječkog sajma, Rijeka:

U dugogodišnjem djelovanju Riječkog sajma značajno smo surađivali na profiliranju pojedinih sajamskih priredaba pa je upravo zbog svog opredjeljenja za njegovanje domaće proizvodnje i riječki nautički sajam postao vodeći u predstavljanju hrvatske male brodogradnje, a sama Komora je na njemu, uz predstavljanje Udruženja i kataloga proizvođača male brodogradnje, organizirala stručna događanja u obliku okruglih stolova, konferencija, seminara koji su se bavili nautičkom problematikom.

Na sajmu Dom i tehnika Komora je na svom izložbenom prostoru predstavljala domaću proizvodnju (ovaj put građevinskog sektora) uz izuzetno povoljne uvjete za izlagače koji su participirali samo dio troškova nastupa (do 50 posto), nastojeći predstaviti inovativne tvrtke s novim proizvodima.

Dio suradnje razvijao se u pravcu inovacijske djelatnosti, u segmentu od ideje do tržišta, tj. u pronalaženju najkraćih puteva da se neka ideja naših izumitelja predstavi na tržištu i pronađe zainteresirana tvrtka koja bi preuzela proizvodnju.

U nastojanju da sajamske priredbe što više otvorimo europskom tržištu, koristili smo resurse Komore kao i njezinu povezanost s komorskim asocijacijama u Europi.

Ivor Gredelj, osnivač i direktor tvrtke Itagis, Bjelovar:

Meni kao poduzetniku početniku Hrvatska gospodarska komora može pomoći raznim edukacijskim seminarima, kao i u spajanju i pronalasku inozemnih partnera. Zatrebam li informacije o europskom tržištu ili drugim tržištima, znam da ih ondje mogu naći. HGK provodi različite ankete, vodi statistiku, analize i stalno me upoznaje sa zakonskim promjenama.

Gordan Kolundžić, predsjednik Uprave Borova:

Kao predsjednik Uprave Borova mogu potvrditi iznimno zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Hrvatskom gospodarskom komorom koja je glavni organizator brojnih akcija koje potiču kupnju hrvatske kvalitete u zemlji i šire.

Dio razvoja našeg poslovanja vidimo upravo kroz promicanje vrijednosti hrvatskog proizvoda na način na koji je to do sada radio HGK. Tako je posljednja akcija 'Kupujmo hrvatsko' bila prije nekoliko tjedana, a mi danas s veseljem bilježimo vrlo pozitivne reakcije zbog sudjelovanja Borova u toj akciji.

HGK nam je također jedan od rijetkih servisa koji pružaju pravovremene i korisne informacije koje nam pomažu u uspostavi kontakata s potencijalnim poslovnim partnerima.
Organiziraju vrlo korisne seminare i poslovne susrete s gospodarstvenicima u regiji i šire, a ti susreti nam uvelike pomažu u izlasku na strana tržišta i plasmanu naše obuće. Dakle, infrastruktura HGK-a je, kada se efektivno koristi, iznimno korisna i praktična.

Kao primjer nadolazeće suradnje izdvojili bismo i potporu koju nam pruža HGK u logističkom i financijskom smislu, u vidu pružanja podrške Grupaciji hrvatskih obućara, u našim nastojanjima da izložimo svoju obuću na jednom od najvećih međunarodnih sajmova – GDS u Düsseldorfu. Uz dosadašnje redovite posjete tom sajmu, prave pozitivne efekte očekujemo nakon što se na sajmu pojavimo i kao izlagač te kvalitetom privučemo nove poslovne partnere.

Darko Eškinja, direktor i vlasnik/suvlasnik tvrtke Bure, Biograd te Tvornice mreža i ambalaže:

Mogu potvrditi zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s Hrvatskom gospodarskom komorom koja nam je puno pomogla u poslovanju i pružila nam svu potporu, a posebno u kontekstu suradnje s HBOR-om. Također nam je dala preporuku kada smo se prijavljivali na neke javne natječaje i pomogla nam u pripremi dokumentacije za te natječaje.

Organiziraju vrlo korisne radionice i edukacije, a posebno bih naglasio kako nam Komora uvelike pomaže u izlasku na strana tržišta i plasiranju naših proizvoda na ta tržišta putem sajmova. Da nema Komore, nastup na sajmovima predstavljao bi nam puno veći trošak.

Smatram da HGK nije institucija koja uzima i ništa ne daje zauzvrat, već obratno. Komora nam je potrebna jer ono što platimo, to nam se i vrati kroz njene usluge.

Jelena Kovač, osnivačica i direktorica tvrtke Ted, Bjelovar:

Smatram da je rad Komore koristan, pogotovo malim poduzetnicama kao što sam i sama. Za sva pitanja i nejasnoće možemo se obratiti ljudima u Komori. Članarina je mizerna jer ono što možemo poslušati na seminarima vrijedi puno više - a za sudjelovanje na seminarima dobivamo ili popuste ili su nam besplatni. Bilo bi mi žao da se Komora ukine jer će mali poduzetnici ostati bez potpore. Komora je spona između nas i zakonodavstva, pa bi njeno ukidanje bila šteta za obje strane.

Ivan Jurjević, suvlasnik tvrtke Vodoinstalacija, Zadar:

Što se tiče rada HGK-a, a posebno Županijske komore u Zadru, moram odmah istaknuti da smo izuzetno zadovoljni njihovim radom, odnosno pomoći koja nam je u svakom trenutku pružena na naš zahtjev, a sve u cilju bolje informiranosti o svim poslovima i aktivnostima na tržištu u Hrvatskoj. Prema našem mišljenju, Komora bi trebala imati i veće ovlasti u pomaganju gospodarstvenicima, pogotovo u ovom kriznom razdoblju.