potrošnja pada

Omiljena poslastica nikad skuplja, a sirovina pojeftinila: 'Čekaju nas izazovna vremena'

10.10.2025 u 19:59

Bionic
Reading

Iako su cijene kakaovca upola niže nego prije pola godine, cijena čokolade raste. Naime, proizvođači koriste sirovine koje su kupili po najvišim cijenama. No, to je samo jedan od razloga zašto čokolada nije, ali ni neće biti jeftinija

Iako se cijena kakaovca od travnja gotovo prepolovila, čokolada nije jeftinija. Naime, u travnju je tona kakaovca koštala 11.000 dolara, a očekivanja proizvodnje višaka zbog povoljnih vremenskih uvjeta u Obali Bjelokosti, uz smanjenu potražnju.

Uz to, Ekvador bi trebao iznenaditi i proizvesti više od 650.000 tona kakaovca. Tako bi kao četvrti najveći proizvođač, ove godine trebao proizvesti više od drugog najvećeg proizvođača - Gane.

No, posljednji podaci Eurostata pokazuju kako su cijene čokolade u Hrvatskoj u kolovozu porasle za 8,9 posto u odnosu na isti mjesec lani. U nekim zemljama, poskupljenje je veće od 30 posto. Stručnjakinja za poljoprivredu i prehrambenu industriju, Zvjezdana Blažić tvrdi da je prerano govoriti o tome da cijene padaju.

"Mi smo i prošle godine imali situaciju da je u ovo doba godine cijena bila otprilike na 8000 dolara po toni, da bi već krajem godine skočila na gotovo 13.000. Dosta toga ovisi, naravno, i o žetvama kakaovca", pojasnila je Blažić za Danas.hr.

Kupnja zaliha unaprijed

Berba će, kaže ona, biti nešto bolja u Južnoj Americi, ali u Africi pada proizvodnja zbog bolesti usjeva. Tržište na takve oscilacije reagira kupnjom na dugotrajne rokove, odnosno unaprijed.

"Svi proizvođači koriste zalihe koje su kupili u trenutku visoke cijene. Poremećaj koji je nastao prije godinu i pol dana zbog klimatskih promjena i bolesti kakaovca, doslovno je prepolovio berbu i sada se polako tržište normalizira, ali kada usporedimo cijenu od prije dvije godine mi smo još uvijek na 200 posto razlike od cijene prije dvije godine" kazao je za vlasnik Nadaline Marinko Biškić.

No, nije stvar samo u proizvodnji. Konditori upravo zbog nabavljenih zaliha zasad ne planiraju sniziti svoje cijene. Iz Kraša i Kandita su za Danas.hr potvrdili da je prerano govoriti o pojeftinjenju.

Prerano je govoriti o pojeftinjenju

"Ovog trenutka uopće ne možemo govoriti o snižavanju cijene kakao proizvoda, čokolade i ostalih proizvoda na bazi kakaovca. Pogotovo moramo naglasiti da proizvođače čokolade zapravo čekaju dosta izazovna vremena, jer cijela regulativa koja ide, i na nivou Europske komisije koja se tiče smanjenja udjela šećera, mogućnosti plaćanja poreza, sve to zapravo utječe na tu cijenu koja sigurno ne može biti puno manja nego što je sada", potvrdila je njihove riječi Blažić. 

To dovodi do pada potrošnje, ali ne i cijena. "Potrošači teško mogu shvatiti zašto cijena ne pada. Isto tako moramo uzeti u obzir da do prije dvije, tri godine cijena kakaovca se kretala između dvije do četiri tisuće dolara. To su enormni rast koji je u zadnjih par godina. Kakaovac nije jedina sirovina i jedini sastojak u kalkulaciji čokolade. Tu su i šećer i svi ostali proizvodi. Također, energija, tako da je vrlo teško govoriti o mogućnosti da se cijene sada korigiraju na niže", zaključila je Blažić.