VODIČ ZA GRAĐANE

Evo kako će vam novi porezi ove godine promijeniti život

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 12.01.2017 14:58
  • Objavljeno 02.01.2017 u 06:53
podizanje novca

podizanje novca

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Vladine mjere koje su stupile na snagu s početkom 2017. ostjetit će na svom džepu svaki hrvatski građanin. Što konkretno možete očekivati od novih poreznih i drugih pravila pogledajte u tportalovom vodiču

Zahvaljujući poreznoj reformi i povećanju minimalne plaće većina Hrvata u Novoj godini može računati s kojom kunom više u kućnim budžetima. Ali, neće baš svi profitirati.

Izmjenama u oporezivanja plaća oko 900 tisuća zaposlenih može očekivati povišicu jer više neće biti obuhvaćeno plaćanjem poreza na dohodak ili će im se smanjiti porezna obveza. Pritom će najbolje proći oni s natprosječnom plaćom i većim brojem djece i uzdržavanih članova.

Prve povišice stižu u veljači, a koliko će vam točno porasti plaća provjerite na našem informativnom kalkulatoru


Radnici s nižim plaćama neće imati koristi od porezne reforme, ali zahvaljujući odluci vlade, zaposlenima na minimalcu plaća će porasti za stotinjak kuna.

Na udaru honorari umjetnika i novinara

Porezna reforma donosi i značajne promjene honorarcima. Zbog obveze plaćanja doprinosa umjetnici, novinari i sportaši mogu očekivati niže honorare, a svi ostali kojima je povremeni rad na ugovor o djelu jedini ili dodatan izvor prihoda, mogu očekivati više honorare.

Koliko će vam pasti ili porasti honorar nakon poreznih izmjena provjerite na tportalovom kalkulatoru.
 
Zbog uvođenja sintetičkog oporezivanja, plaćanje dodatnog poreza prijeti građanima koji uz plaću zarađuju značajnije iznose putem ugovora o djelu ili autorskih ugovora. Na udaru će se naći oni koji od plaća i autorskih honorara ostvaruju više od 210.000 kuna budući da će se dio iznad tog iznosa oporezivati po stopi do 36 posto.

Raste standard umirovljenicima

Koristi od poreznog rasterećenja imat će i umirovljenici, ali samo oni s mirovinama iznad 6.000 kuna. Njihovi prihodi oporezivat će se po istim pravilima kao i plaće, ali će im se ukupni obračunati porez umanjiti za 50 posto.

Koliko će vam porasti mirovina u 2017. možete izračunati na tportalovom kalkulatoru


Uz porezno rasterećenje za imućnije, svim umirovljenicima osigurana je redovna povišica u prosječnom iznosu od 50-ak kuna po osnovi usklađivanja mirovina s troškovima života.

Nema više olakšice za prvu nekretninu, ali stižu subvencionirani krediti

Najavljene promjene u oporezivanju nekretnina obuhvaćaju smanjenje stope poreza na promet, ukidanje olakšice za kupnju prve nekretnine te pretvaranje komunalne naknade u porez.

Stopa poreza na promet koju kupac plaća prilikom kupnje polovne nekretnine, smanjuje se s pet na četiri posto, a paralelno s tim ukida se olakšica za kupnju prve nekretnine. Umjesto porezne olakšice, mladim obiteljima koje stječu prvu nekretninu radi rješavanja stambenog piranja vlada nudisubvencionirane kredite.

Uz povoljniju kamatnu stopu, korisnicima tih kredita država će u prve četiri godine otplate pokrivati polovicu rate kredita. Radi poticanja demografske obnove, predviđa se i produženje roka subvencioniranja za dvije godine za svako novorođeno dijete.

Najvažnija novost zakona o lokalnim porezima je pretvaranje komunalne naknade u tzv. jednostavni porez na nekretnine, ali će se te odredbe početi primjenjivati s početkom 2018. godine.

Od 1. siječnja poskupit će gotovo svi automobiliIzvor: Pixsell

Od 1. siječnja poskupit će gotovo svi automobiliIzvor: Pixsell

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Od 1. siječnja poskupit će gotovo svi automobili
Izvor: Pixsell

Jeftinija struja, skuplji automobili

Građani će na svom džepu osjetiti i promjene u sustavu PDV-a. Zbog nižeg PDV-a možete očekivati jeftiniju struju i odvoz smeća, a zbog rast PDV-a na ugostiteljske usluge za posjete kafićima i restoranima morat ćete posegnuti dublje u džep.

Na snagu stupaju i izmjene Zakona o posebnom porezu na motorna vozila koje će dovesti do rasta cijena većine automobila. Najgore će proći kupci jeftinijih modela, pogotovo onih sa slabijim motorima starije generacije, koji ispuštaju veće količine CO2. Crno se piše i pušačima. Ove godine očekuje se povećanje trošarina u dva navrata što će dovesti do poskupljenja kutije cigareta za oko dvije kune. 

I konačno, porezne promjene trebale bi barem donekle olakšati položaj najugroženijih, kojima će banke, uz povoljniji porezni tretman moći otpisati dugove

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi