ČETVRTI KVARTAL 2009.

Eurozona u neočekivanoj staganciji

07.04.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Rast u gospodarstvima eurozone u četvrtom je tromjesečju 2009. stagnirao u odnosu na tromjesečje ranije, pokazali su u srijedu revidirani podaci europskog ureda za statistiku Eurostat, ističući i dalje krhak gospodarski oporavak u regiji jedinstvene europske valute

Kako je objavio statistički ured u revidiranom izvješću, bruto domaći proizvod (BDP) u 16-članoj eurozoni u četvrtom je tromjesečju 2009. stagnirao u odnosu na ranije tromjesečje, nasuprot početkom ožujka predviđanom rastu od 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2008., pad gospodarstva eurozone iznosio je 2,2 posto, što je nešto više u odnosu na 2,1 posto koliko je Eurostat procijenio u ranijim prognozama.

Podaci su se ipak pokazali lošijima od očekivanih ponajprije zbog dublje recesije u Italiji nego što se ranije procjenjivalo. Talijanski BDP smanjen je 0,3 posto, nasuprot padu od 0,2 predviđanom u prethodnim procjenama.

Stopa rasta u Nizozemskoj iznosila je 0,2 posto i bila je niža od prvotno procijenjenih 0,3 posto, pokazuju dalje revidirani podaci statističkog ureda.

Podaci su revidirani i za Portugal, i to iz ranije prognozirane stagnacije u pad od 0,2 posto.

Za dva najveća gospodarstva eurozone statistički je ured potvrdio ranije procjene prema kojima je njemački BDP stagnirao u četvrtom tromjesečju prema prethodnom, a francuski porastao 0,6 posto.

U 2009., potvrdio je Eurostat, u eurozoni je BDP smanjen za 4,1 posto.

sve osim nogometa

Učitavanje...