ne brine ih klima

Europske banke financiraju fosilna goriva unatoč upozorenju IEA-e

14.02.2022 u 11:15

Bionic
Reading

Europske banke osiguravaju milijarde dolara za veću proizvodnju nafte i plina, pokazalo je izvješće objavljeno u ponedjeljak, unatoč smjernicama Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje bi trebale zakočiti globalno zatopljenje

Tijekom 2021. godine dvadeset pet vodećih banaka u Europi osiguralo je energetskim tvrtkama koje planiraju povećati proizvodnju nafte i plina 55 milijardi dolara, navodi se u izvješću neprofitne udruge za odgovorna ulaganja ShareAction.

Iako je iznos gotovo upola manji nego u 2020., a zaostaje i za 2019. kada je iznosio 83 milijarde dolara, nadmašio je i 2018. i 2017. kada su u financiranje takvih projekata izdvojile 49 odnosno 50 milijardi dolara.

Veća financijska podrška kosi se s preporukom IEA-e iz svibnja prošle godine da ne bi trebalo ulagati u nova naftna i plinska polja kako bi svijet imao 50 posto šansi da ograniči globalno zatopljenje na 1,5 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskog prosjeka.

Iznos je uvećan i unatoč tome što su se 24 banke same obvezale na dekarbonizaciju kreditnih portfelja, navodi se u izvješću ShareActiona.

Najveće iznose osigurali su HSBC, Barclays i BNP Paribas, pokazala je analiza.

ShareAction je pozvao ulagače da od banaka traže provedbu mjera koje će ograničiti financiranje nafte i plina i da na godišnjim skupštinama podupru odluke usmjerene na borbu protiv klimatskih promjena.

"Prošle su godine dioničari pomogli potaknuti banke da usvoje ili pojačaju ograničenja financiranja ugljena", rekla je Kelly Shields iz ShareActiona.

"Ove godine moraju ponoviti taj uspjeh u pitanju ekspanzije nafte i plina", dodala jr Shields.

Glasnogovornik HSBC-a rekao je da s klijentima rade na energetskoj tranziciji i da će 22. veljače objaviti znanstveno utemeljene ciljeve koji će uskladiti financiranje nafte i plina sa ciljevima i rokovima Pariškog sporazuma.

Glasnogovornik Barclaysa također je priopćio da im je cilj uskladiti financiranje s globalnim sporazumom o klimi iz 2015., dodavši da službeno planiraju do 2025. smanjiti emisiju svojih klijenata u energetskom sektoru za 15 posto.

Glasnogovornik BNP Paribasa nije bio odmah dostupan za komentar.