energetsko tržište

Europska komisija ima plan: U budućnosti će i kućanstva kupovati struju uz dugoročne ugovore, ali ima jedna caka

08.03.2023 u 16:48

Bionic
Reading

Europska komisija u budućnosti želi promovirati dugoročne ugovore kako bi se ublažile snažne oscilacije cijena na tržištu električne energije. To bi trebalo koristiti i potrošačima i tvrtkama

Europska komisija planira veću zaštitu krajnjih kupaca električne energije od velikih oscilacija cijena na tržištu. U tu svrhu želi bolje promovirati dugoročne ugovore slične onima putem kojih struju nabavljaju velike tvrtke.

Autori nacrta novog zakona predlažu, među ostalim, pravo na ugovore s fiksnom cijenom, ali s dinamičnim cijenama. Naprimjer, potrošači bi mogli zaključati sigurne dugoročne cijene ili se odlučiti za promjenjive ugovore o cijenama s dobavljačima ako žele iskoristiti fluktuacije cijena.

Dinamične tarife zanimljive su većim kućanstvima s električnim automobilima ili dizalicama topline jer mogu koristiti struju upravo onda kada je jeftinija. No zahtijevaju posebnu tehnologiju – tzv. inteligentna brojila električne energije, odnosno pametna brojila.

O promjenama na tržištu električne energije na razini EU-a govori se već mjesecima – prije svega zato što o plinu ovisi cijena električne energije. Međutim, prema Komisiji, ne bi trebalo doći do velike reforme tržišta električne energije s razdvajanjem cijena električne energije i plina.

To znači da će se cijena električne energije i dalje određivati ​​prema najskupljem energentu u pogonu, tj. plinu. Enormno veće cijene plina kao posljedica ruske invazije na Ukrajinu također su uzrokovale vrtoglav skok cijena električne energije.

Istodobno, noviteti u regulativi EU-a žele promicati ulaganja u obnovljive izvore energije putem tržišta električne energije. Očekuje se da će konačni prijedlog Komisije EU-a biti predstavljen sljedeći tjedan. Zemlje i Europski parlament tada moraju konačno pregovarati o tekstu prije nego što stupi na snagu.

Tržišna cijena struje zamjetno je porasla za mnoge krajnje kupce posljednjih tjedana. Mnogi dobavljači energije svoje povećane troškove prebacuju na potrošače, što posebno pogađa one korisnike koji su prošle godine prešli na osnovnu uslugu zbog povremeno nižih cijena.