OSVRT ENERGETSKOG STRUČNJAKA

'Europa je godinama gradila svoju ovisnost o energentima iz Rusije i sada plaća cijenu toga'

06.06.2022 u 20:03

Bionic
Reading

'Europa je godinama gradila svoju ovisnost o energentima iz Rusije, zadnjih 20-30 godina najmanje dvadesetak rafinerija u Europi je zatvoreno jer nisu išle u renovaciju. Odluka naftnih kompanja je bila uvoz gotovih derivata s bliskog istoka i pogotovo iz Rusije. Europa na neki način sada plaća cijenu toga i ako se pogleda unazad, sve više pada uvoz sirove nafte i povećava se uvoz gotovih derivata', izjavio je za Dnevnik HTV-a energetski stručnjak Miro Skalicki

Vladina uredba vrijedi 30 dana, a neki analitičari procjenjuju da bi bez Vladinih intervencija cijena mogla ići i prema 20 kuna po litri, no Skalicki kaže da je to malo vjerojatno.

'Trebamo gledati kolike su cijene nafte jer cijene naftnih prerađevina prate cijene nafte, ali ne direktno, ima određenih pomaka. Mediteransko tržište je referentno za cijene goriva u Hrvatskoj. Općenito je Rusija neko prirodno tržište, prirodni dobavljač za plin i za naftu i tu treba imati nekakvo mudru ravnotežu koliko se čega uvozi', rekao je Skalicki u Dnevniku HTV-a.

S druge strane, objašnjava, nije jednostavno pokrenuti i povećati proizvodnju i smanjiti je. To je nešto što naftne kompanije ne vole jer je to vrlo skupi proces otvaranja i zatvaranja naftnih ležišta, odnosno proizvodnih bušotina. Osim toga, naglašava, ovakvo otvaranje i zatvaranje može poremetiti hidrodinamiku ležišta i ne može se iscrpiti nafte koliko je bilo planirano. Prema tome, zaključuje, to što zemlje OPEC-a žele povećati proizvodnju, to je proces koji traje, nije od danas do sutra.

Na pitanje što možemo očekivati u tjednima pred nama, Skalicki odgovara da je to teško prognozirati. Vjeruje da bi se cijene nafte mogle održati na ovim razinama i da se neće povećavati. Što se tiče pitanja tko može profitirati od ove situacije, kaže da je pravo pitanje tko može imati manju štetu jer zapravo neće profitirati nitko – ni Rusija, ni Putin, ni Mađarska.

'Naravno, Janaf će nešto više zaraditi i buduće da je država djelomični suvlasnik Janafa, nešto će zaraditi, ali koliko će s druge strane izgubiti – puno više jer mora smanjivati trošarine pa gubi prihode. Treba naći nekakvo rješenje, ne na nivou Hrvatske, već na nivou Europe kako bi se situacija stabilizirala i kako bi se prestale događati ovakve oscilacije kod cijena nafte i plina', zaključio je energetski stručnjak.