kripto svijet

Ethereum poput Louisa Vuittona

17.10.2021 u 09:55

Bionic
Reading

Na tržištu kriptovaluta, bitcoin je nastavio s rastom, poletio je iznad 60.000 USD prvi put od svibnja. U drugom dijelu tjedna pridružio mu se i ether, jučer je skočio do gotovo 4.000 USD. Nije malo onih koji vide bitcoin na razini od 100.000 dolara u idućih nekoliko mjeseci

U međuvremenu, opet se javio suosnivač ethereuma Vitalik Buterin. Iznenađujuće, istaknuo je neke dileme koje ima u vezi s ethereumom. Strahuje da će ethereum zakoračiti u kulturnu zamku, kako je rekao, te da će zbog visokih provizija svojstvenih transakcijama na ovom lancu, ethereum služiti samo bogatima. Neki stoga uspoređuju mrežu s luksuznim modnim proizvodima Louis Vuitton.

Međutim, vjeruje da će uvođenje drugog sloja (sloj 2) ili nadogradnja na ethereum 2.0 s naglaskom na dokaz o radu (Proof of Work) riješiti mnoge probleme. Dokaz rada je, prema njegovom mišljenju, kulturni nedostatak, za bitcoin čak predviđa i njegov pad ako se mreža nastavi temeljiti na ovom algoritmu. S druge strane, Buterin je ethereumovog najvećeg konkurenta solanu usporedio s Walmartom, najvećim trgovcem robe široke potrošnje.

Očito su Buterinova strahovanja utemeljena. Da mreža ethereuma ima svoja ograničenja, shvatila je i australska tvrtka za trgovanje energijom Power Ledger, koja je svoju platformu preselila iz lanca ethereum u solanu.

Neki su se projekti već preselili ili proširili s Ethereuma na druge blockchaine, navodeći između ostalog visoke naknade i probleme skalabilnosti. Novi dom za mnoge u posljednje vrijeme bio je Binance Smart Chain (BSC), blockchain kojeg je razvila velika kripto burza Binance.