kriptovalute

Bitcoin nastavio rast, u pozadini je odluka koja će značiti prekretnicu za kriptotržište

15.10.2021 u 12:21

Bionic
Reading

Listopadski uspon bitcoina nastavljen je i u petak pa je najpopularnija kriptovaluta stigla do magične granice od 60.000 dolara. To je najviša razina vrijednosti bitcoina od sredine svibnja

Najveća svjetska kriptovaluta skočila je čak 59.920 dolara, dostigavši ​​najvišu razinu od svibnja. No zasad nije uspjela svladati granicu od 60.000 dolara.

Bitcoinom se zadnji put u posljednja 24 sata trgovalo 2,5 posto više, po cijeni od 59.112 dolara, prema podacima Coin Metricsa.

Trgovci su optimistični u pogledu šanse da američko Povjerenstvo za vrijednosne papire i burze (SEC) upali zeleno svjetlo prvom ETF fondu vezanom uz bitcoin, smatraju analitičari. SEC vjerojatno neće blokirati početak proizvoda sljedećeg tjedna, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na anonimne izvore. Povjerenstvo trenutno razmatra oko 40 prijavljenih ETF-ova vezanih uz bitcoin. Prema Bloombergu, očekuje se da će regulator odobriti barem neke od njih, čime će se otvoriti put za početak trgovanja.

Odobrenje ETF-a, koji mainstream investitorima pruža mogućnost izloženosti bitcoinu, bio bi snažan vjetar u leđa za kriptoindustriju koja se dugo zalagala za veće prihvaćanje digitalne imovine na Wall Streetu.

Nisu sve kriptovalute dobile poticaj od vijesti ETF-a u petak. Ether, druga kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, porastao je 3,7 posto, na 3777 dolara. Međutim XRP je pao za oko 0,6 posto dok je ada pala za 0,3 posto.

Bitcoin i druge kriptovalute ove godine imale su velike oscilacije. Digitalni novčić broj jedan u travnju je dosegao rekord od gotovo 65.000 dolara, prije nego što je naglo pao zbog potiskivanja kriptotržišta u Kini. Na godišnjoj razini vrijednost mu je i dalje udvostručena.

  • +2
Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

Regulatori su ove godine zauzeli čvršći stav prema kriptovalutama, jer je interes ulagača porastao. No kriptoigrači ne sjede skrštenih ruku, pa je tako Coinbase u četvrtak pozvao SAD da osnuje regulatora koji bi se bavio nadzorom digitalne imovine.

Ranije ovog tjedna zamjenik guvernera Bank of England Jon Cunliffe upozorio je da bi kriptovalute mogle potaknuti globalnu financijsku krizu sličnih razmjera kao i rušenje 2008. godine.