TRGOVINA ETF FONDOM

Ovo je događaj koji će iz temelja promijeniti tržište kriptovaluta

16.10.2021 u 12:23

Bionic
Reading

Idući tjedan počinje trgovanje prvim ETF fondom vezanom uz bitcoin. Događaj je to koji će, uvjereni su analitičari, značiti pravu prekretnicu na tržištu kriptovaluta.

Bitcoin futures ETF fondom ProSharesa počet će se trgovati sljedeći tjedan, doznaje CNBC.

Povjerenstvo za vrijednosne papire (SEC) nije službeno odobrilo djelovanje ETF-a za bitcoin i agencija možda nikada neće dati službeno odobrenje za to. No, objava ProSharesa ukazuje na to da agencija u ovom trenutku vjerojatno neće blokirati njihov fond.

NYSE Arca u petak kasno popodne potvrdila je "svoje odobrenje za uvrštenje", što znači da će njujorška burza omogućiti ulagačima da trguju ovim vrijednosnim papirima kako je dopušteno saveznim zakonom bez intervencije SEC-a. Osoba upoznata s donošenjem odluka SEC-a pojasnila je da će ETF-u biti dopušteno da započne trgovinu sljedećeg tjedna.

ETF ProShares Bitcoin Strategyjem, koji će izložiti terminske ugovore bitcoina, ali ne i spot tržište, trgovat će se pod oznakom "BITO".

Predloženi datum uvrštenja je ponedjeljak, prema novom podnesku, ali to ne znači nužno da će tada početi trgovanje. To bi se moglo dogoditi i kasnije tijekom tjedna. ProShares je odbio komentirati ovu informaciju.

  • +2
Bitcoin Izvor: Profimedia / Autor: Backyard Productions / Alamy / Alamy / Profimedia

Zagovornici kriptovaluta godinama su tražili da regulator odobri ETF vezan uz bitcoin, a mnogi očekuju da će ovo značiti dolazak nove kategorije investitora u digitalnu valutu. Samim tim će i cijelo tržište postati likvidnije, a time i atraktivnije mainstream investitorima.

Iščekivanje uvrštavanja ETF-a u ovoga je tjedna dodatno podiglo vrijednost bitcoina. Najpopularnija kriptovaluta je skočila više od 10% u prošlom tjednu, a u petak popodne trgovala se na razinama iznad 61.000 dolara.

Nekoliko tvrtki, uključujući Invesco i Valkyrie, prijavilo se za pokretanje sličnih ETF-ova koji bi mogli slijediti ProShares na tržištu u sljedećim tjednima.

Odobrenje terminskog ETF-a za bitcoin može se protumačiti samo kao djelomična pobjeda kripto zajednice, budući da su izgledi za sličan fond koji prati cijenu bitcoina na tržištu i dalje nejasni.

ETF-ovi (fondovi kojima se trguje na burzi) vrsta su investicijskog fonda koji pokušava pratiti osnovnu ekonomiju, sektor ili indeks. To postiže ulaganjem u košaricu sredstava, poput dionica i obveznica, a kako vidimo, na red su došle i kriptovalute.