FINANCIJSKI REZULTATI

Enormni gubitak Đure Đakovića 50,56 mil. kuna

01.02.2011 u 08:51

Bionic
Reading

Grupacija Đuro Đaković lani je ostvarila konsolidirani gubitak u iznosu od 50,5 milijuna kuna, što je i više nego dvostruko veći gubitak nego li godinu ranije kada je iznosio 22,5 milijuna kuna, pokazuju podaci iz nerevidiranog, konsolidiranog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Od ukupno sedam društava koja djeluju unutar Grupacije Đuro Đaković tri su društva iskazala pozitivan financijski rezultat, a četiri su iskazala gubitak, navodi se u obrazloženjima izvješća.

Kao glavni uzrok gubitka u slavonskobrodskoj grupaciji navode nedovoljnu zaposlenost kapaciteta uzrokovanu daljnjim padom izvoza.

Ukupni konsolidirani prihodi grupacije ostvareni su u iznosu od 275 milijuna kuna, što je pad za 46 posto u odnosu na godinu ranije, dok su ukupni rashodi smanjeni za 39 posto, na 325,3 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu od 233 milijuna kuna, što je 85,7 posto ukupnih prihoda od prodaje.

U smanjenim ukupnim prihodima izvoz ima udio od tek 8,2 posto, dok je u 2009. njegov udio bio 29,95 posto. S obzirom na karakter većeg dijela proizvodnog programa grupacije Đuro Đaković izvoz je uvjet profitabilnog poslovanja grupacije, pogotovo najvećeg društva Đuro Đaković Specijalna vozila, navodi se u izvješću.

Također se ističe kako je grupacija u 2010. svjedočila i dalje niskoj potražnji iz inozemstva u branšama u kojima su posljednjih nekoliko godina imali najbolje rezultate (transportna sredstva, komponente za procesnu industriju i energetiku te elektroničku industriju).

No, iz grupacije naglašavaju kako s obzirom na stabiliziranu proizvodnju borbenih oklopnih vozila, time nesmetanu realizaciju postojećeg ugovora za Ministarstvo obrane, oživljavanje tržišta na kojima su prisutni što se ogleda kroz povećane upite i ugovorima sa svojim tradicionalnim kupcima u slijedećim kvaratima očekuju stabilizaciju i pozitivno poslovanje.

Sastavni dio dugoročne poslovne politike je razvoj i/ili usvajanje novih proizvoda nastalih kao rezultat vlastitog razvoja ili suradnjom s partnerima kao i usvajanje novih tehnologija u procesu proizvodnje, a iz grupacije ističu značajne razvojne napore u tri segmenta - razvoj kogeneracijskog postrojenja (do 1 MWel) na biomasu, razvoj novog tipa stroja za razminiranje i razvoj novog tipa vagona za prijevoz sekundarnih sirovina.

Stroj za razminiranje i vagon su u fazi komercijalnog nastupa, a prvo kogeneracijsko postrojenje je u fazi ispitivanja i puštanja u testni pogon, navode iz grupacije.

U većinskom vlasništvu Đuro Đaković Holdinga je sedam tvrtki - ĐĐ Inženjering, ĐĐ Elektromont, ĐĐ Specijalna vozila, ĐĐ Strojna obrada, ĐĐ Energetika i infrastruktura, ĐĐ Proizvodnja opreme i ĐĐ Slobodna zona.

Krajem prošle u društvima grupacije bilo je zaposleno ukupno 897 radnika, a prosječna je bruto plaća iznosila 6.612 kuna po zaposlenom.