reakcija na prigovore banaka

ECB razmatra mjere ublažavanja posljedica negativnih kamatnih stopa

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 27.03.2019 14:36
  • Objavljeno 27.03.2019 u 14:36
Mario Draghi, šef ECB-a

Mario Draghi, šef ECB-a

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Europska središnja banka (ECB) razmatra mogućnosti ublažavanja eventualnih negativnih posljedica negativnih kamatnih stopa, izjavio je u srijedu njezin predsjednik Mario Draghi, reagirajući na prigovore banaka da ta mjera poticanja gospodarskog rasta nagriza njihovu profitabilnost

ECB drži kamatne stope na rekordno niskim razinama kako bi osigurao protok novca u realno gospodarstvo.

Kako bi potaknula komercijalne zajmodavce na kreditiranje, središnja je monetarna institucija eurozone spustila kamatne stope na njihove depozite na minus 0,4 posto, što znači da moraju plaćati za 'parkiranje' novca u ECB-u.

Banke se pak žale da ta poticajna mjera smanjuje njihovu dobit.

"I dalje ćemo nastojati detektirati kako banke mogu zadržati dobre poslovne rezultate i u uvjetima nižih neto kamatnih marži", izjavio je čelnik ECB-a na konferenciji u Frankfurtu.

"Ukaže li se potreba, moramo također razmotriti moguće mjere očuvanja povoljnog utjecaja negativnih kamatnih stopa na gospodarstvo i paralelno ublažiti eventualne nus-pojave", dodao je Draghi.

Moguća mjera ublažavanja negativnih posljedica bilo bi utvrđivanje maksimalne visine bankovnih depozita u slučaju čijeg bi prekoračenja banke plaćale negativne kamatne stope, doznaje AFP.

Prednost te mjere bilo bi zadržavanje ukupne kamatne stope na postojećoj razini, čime bi se zadržao njezin pozitivan utjecaj na gospodarstvo.

Čelnik ECB-a naglašava pritom da niska profitabilnost banaka "nije nužno posljedica negativnih kamatnih stopa".

Poziva se pritom na analizu ECB-a koja je po njegovim riječima pokazala da je bankama s najboljim poslovnim rezultatima u eurozoni zajedničko to što su smanjile udio troškova u prihodima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!