mehanizam praćenja cijena

Državni tajnik Bujanović pozvao i ostale trgovačke lance da se priključe 'bijeloj listi'

17.01.2023 u 19:22

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Hrvoje Bujanović pozvao je u utorak trgovačke lance koji to još nisu učinili, da se priključe mehanizmu praćenja cijena - tzv. bijeloj listi, jer nikome nije u interesu pad kupovne moći domaćih potrošača

Ministarstvo je, naime, zatražilo od deset najvećih trgovačkih lanaca da im do danas odgovore jesu li im spremni dostaviti cijene 80 proizvoda za javnu objavu, tzv. bijelu listu. Bujanović je izvijestio novinare da se do danas do 9 sati očekivao odgovor trgovačkih lanaca te kako su dva lanca, Konzum i KTC, potvrdno odgovorili. Pozvao je i ostale trgovačke lance da se priključe.

"Smatramo to kvalitetnim instrumentom, koji se zove bijela lista, gdje će oni koji su pristupili etičkom kodeksu imati mogućnost jasno i transparentno pokazati cijene", kazao je. Na pitanje novinara hoće li se postaviti neki ultimatum ostalim trgovačkim lancima za dostavu traženih podataka ili će se prekinuti komunikacija, odgovorio je da se komunikacija nikada ne prekida i kako u Ministarstvu uvijek postupaju u dobroj vjeri.

Poziv za suradnju ostalim trgovačkim lancima ostaje otvoren, naveo je Bujanović. Rekao je i da pad kupovne moći potrošača nije nikome u interesu, a posebno ne trgovačkim lancima. Iz HUP-Udruge trgovine danas su poručili kako su trgovci su spremni sudjelovati u realizaciji mehanizma praćenja cijena nakon što prethodno između trgovaca i Ministarstva detaljno bude usuglašen te javno objavljen način provedbe mehanizma usporedbe cijena.

Na upit da se trgovci žale kako im nije jasna metodologija, Bujanović je izjavio da ne treba stvari banalizirati, dodavši da su im informacije dostavljene jučer te da im se mogu obratiti s dodatnim pitanjima, na što ih i pozivaju. "Otvorili smo dijalog s trgovcima, i nastavit ćemo ga", naveo je Bujanović, dodavši da s Konzumom i KTC-om kreću i u daljnje aktivnosti.

  • +18
Cijene u eurima na tržnicama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Zapitao je ako se želi biti transparentan i iskren u pogledu cijena, u čemu je problem dati cijene svih vrsta šećera i brašna. "Bitno je za potrošače da imaju usporedivost kretanja cijena šireg broja proizvoda koji su bitni, a koje i DZS uzima u svoj obračun potrošačkih cijena. Imamo 78 proizvoda, odnosno kavu i voćni sok koji imaju ugostiteljski objekti", naveo je Bujanović.

Po njegovim riječima, u postupku su i izrade web stranice koja će sadržavati te podatke, a potrošači će imati mogućnost da uvidom na mrežne stranice Ministarstva provjere te cijene.