'blagodati europodručja'

Premijer: 'Stopa inflacije u Hrvatskoj u okvirima one u eurozoni, u europskim zemljama izvan nje cijene rasle znatno više'

  • Autor: I.V./Hina
  • Zadnja izmjena 17.01.2023 17:43
  • Objavljeno 17.01.2023 u 17:43
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković u utorak je izjavio da se stopa inflacije u Hrvatskoj kreće na razini one u eurozoni, dok mnoge EU članice koje nisu u europskoj monetarnoj uniji imaju znatno višu inflaciju, što potvrđuje da je Hrvatska u eurozoni zaštićenija i manje izložena

Državni zavod za statistiku (DZS) objavo je danas da su potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle u prosincu za 13,1 posto. Najnoviji statistički podaci pokazuju da je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjoj razini. Naime, do danas objavljenih podataka, godišnje stope inflacije više su mjeseci zaredom bilježile rekordne razine, a posljednji put u studenome, kada je inflacija iznosila rekordnih 13,5 posto.

"Tako smo otprilike u okvirima onoga što je i u eurozoni, gdje je inflacija u prosjeku negdje ispod 10 posto. Mnoge članice EU-a koje nisu u eurozoni imaju znatno višu stopu inflacije na godišnjoj razini u 2022., što potvrđuje našu tezu da je Hrvatska u eurozoni zaštićenija, manje izložena, da će joj biti u smislu zaštite građana i gospodarstva bolja pozicija. To je u konačnici i smisao našeg višegodišnjeg napora koji smo poduzimali da uđemo u europodručje", izjavio je Plenković novinarima u Saboru nakon aktualnog prijepodneva.

Dodao je da će se pričekati prvi podaci za siječanj kako bi se vidjelo daljnje kretanje inflacije. "U ovome trenutku ne mogu špekulirati, jer dodatnih informacija, povrh ovoga što je danas objavio DZS, nemam", naveo je Plenković.

Pozvao je sve da se pridržavaju tečaja kune prema euru koji je fiksiran još u srpnju lani na 7,5345 kuna za euro, dodavši da ne vidi da su bilo kakvi inputi s kraja prosinca na početak siječnja "naročito narasli pa da bi netko morao dizati cijene svojih usluga ili proizvoda na način da direktno šteti hrvatskih potrošačima i građanima, već upravo obrnuto". Podsjetio je da je Vlada osigurala u cijeloj godini reguliranu cijenu struje, plina, naftnih derivata, smanjila je PDV na niz proizvoda, pomagala građanima i gospodarstvu različitim paketima mjera.

  • +14
  • +11

Aktualno prijepodne

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Novinari su, među ostalim, premijera pitali za komentar današnje izjave trgovaca da su spremni sudjelovati u realizaciji mehanizma praćenja cijena nakon što prethodno između trgovaca i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja detaljno bude usuglašen te javno objavljen način provedbe mehanizma usporedbe cijena.

Plenković je kazao kako ih je ministar gospodarstva Davor Filipović izvijestio da su mu dva trgovačka lanca dala sve podatke koje je tražio. "Ako dva mogu, vjerojatno mogu i ostali. Neka se obrate ministru i neka što prije to riješe", kazao je premijer. Na pitanje novinara odugovlače li trgovački lanci, premijer je rekao da ne zna. "Trebaju odgovoriti. Ako je sve jasno, čisto, transparentno ne vidim u čemu je problem. Ako mogu jedni, mogu i drugi. Dakle, nije to sad nekakva viša matematika", rekao je premijer.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!